Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jediné bílé Ferrari Enzo na světě je nyní na prodej

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Ferrari Enzo je samo o sobě jedním z nejcennějších kousků italské automobilky. Toto Enzo je však dokonce jediné na světě v originálním bílém laku.

Věřili byste, že tohle Ferrari Enzo je staré již téměř dvacet let? My také ne! Konkrétní kousek vyjel z továrny 22. května 2003. Méně než dvacet exemplářů Enza je lakováno v nestandardní barvě a tohle je jedno z nich. Dokonce je jediným v bílém laku - Bianco Avus.

Ferrari Enzo má atmosférický dvanáctiválec o objemu 6,0 litru, který je párován se šestistupňovou poloautomatickou převodovkou. Díky tomuto motoru se může Enzo pyšnit výkonem 485 kW (651 k) a zrychlením z 0 na 100 km/h za 3,1 vteřiny. 

Video se připravuje ...
 Historie tohoto exempláře je zajímavá. Nejprve se vůz objevil u prodejce Symbol Automobiles ve švýcarském Matranu, kde byl následně prodán německo-švýcarskému miliardáři. Ten toho však s tímto Ferrari moc nenajezdil. V roce 2011 se vůz přesunul do Hongkongu. Zde však model sloužil pouze jako výstavní kousek, protože kvůli levostrannému řízení nemohl být v Hongkongu registrován. 

Nyní se vůz nachází v Kanadě. Ještě před přesunem na severoamerický kontinent získalo Enzo certifikaci Ferrari Classiche a prošlo kompletním servisem v autorizovaném hongkongském dealerství italské automobilky. Interiér vozu zdobí exkluzivní kůže Nero, kterou najdete na sedadlech, palubní desce a volantu. Eleganci a sportovnost dvousedadlového supersportu v interiéru zároveň podtrhuje karbon. 

Jak jsme již zmínili, bílé Enzo moc nejezdilo. Konkrétně se devatenáct let starý sporťák dostal na 9600 ujetých kilometrů. Přes aukční síň RM Sotheby’s ho čeká dražba ve středu 29. června, která bude trvat pouze 24 hodin. 

Během koronaviru v roce 2020 se přes stejnou aukční společnost vydražilo jiné Ferrari Enzo za 2.640.000 dolarů, což je při dnešním kurzu 61.931.000 korun. V rámci on-line aukce se tehdy jednalo o historicky nejdráže prodaný exemplář vůbec. 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme