Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jediné sedadlo, motor uprostřed. Jedno z nejvzácnějších Porsche je na prodej

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Porsche si spojujeme hlavně s 911 a koncepcí „vše vzadu“. Ale už v 50. letech automobilka vyráběla i vozy s motorem uprostřed.

Bavíme se o modelu 718, ostatně právě na jeho počest nosí stejné číslo v názvu i současný Boxster a Cayman.

Vůz v galerii se ale od běžné 718 v mnohém liší, jde totiž o jednomístný speciál 718 RSK Spyder, vyrobený v roce 1959 jako přímý nástupce slavné 550 Spyder. Závoďák má kvůli vyvážení sedadlo řidiče uprostřed, jako formule.

A také má trochu netradičně zrcátka na obou stranách, což mělo řidiči kompenzovat zkreslený výhled zpět. Na trubkovém rámu je usazena velmi lehká karoserie a pod ní se ukrývá výkonný motor.

Vyrobeny byly maximálně čtyři takto upravené exempláře. A jeden z nich je nyní na prodej. Dražit jej bude aukční síň Bonhams v Pebble Beach na akci Monterey Car Week, která se uskuteční 15. a 16. září.

Takže pokud vám běžný model 718 přijde moc obyčejný, neměli byste váhat. Těšit se můžete i ze slavné minulosti, protože přímo tohle auto vyhrálo velkou cenu Leopoldville v Belgii a závod na 1000 km Buenos Aires zásluhou Christiana Goethaise. Většina součástek je navíc dodnes původních.

Cena se zatím jen odhaduje, ale už v roce 2016 byl běžnější dvoumístný typ 718 RSK prodán za 2.860.000 dolarů, což je podle současného kurzu skoro 65 milionů korun. A levnější tento unikát jistě nebude.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme