Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jedinečný Dodge Viper s desetiválcem McLarenu má nového majitele. A nestál moc

Dominik Kovář
Diskuze (0)

One-off Dodge Viper ASC McLaren Diamondback byl představen na autosalonu v Detroitu v roce 2006. 

Dodge Viper se ve třetí generaci představil jako Roadster v roce 2002, Coupé dorazilo o tři roky později. Stejně jako u předchůdce byl pod kapotou uložen atmosférický desetiválec, tentokrát ale s objemem 8,3 litru a výkonem 372 kW (506 k) u kabrioletu, resp. 380 kW (517 k) u kupé, a to v kombinaci se šestistupňovou manuální převodovkou. Jednalo se o velmi rychlé vozítko, s pevnou střechou zvládl Viper stovku za 3,7 sekundy a maximální rychlost dosahovala 310 km/h. 

Společnost American Specialty Cars (ASC) se však rozhodla tuto ameriku přepracovat. Vznikla one-off verze s názvem Dodge Viper ASC McLaren Diamondback, která měla svojí premiéru na autosalonu v Detroitu v roce 2006. 

Nejprve se začalo s proměnou designu. Jedinečný Viper dostal nové lakování v odstínu zvaném Arctic Ice Pearl s tím, že spousta dílů karoserie má karbonovou úpravu. Mezi ně patří přední splitter, kapota, střešní panel, boční větrací otvory, boční prahy a zadní integrovaný spoiler.

Video se připravuje ...

V interiéru se nachází skořepinová sedadla v černé kůži se semišem a modrými čtyřbodovými pásy WIllans. I v kabině si své místo našlo uhlíkové vlákno. Dalším vybavením jsou reproduktory Alpine, kožený volant nebo klimatizace.

Zdaleka nejzajímavější proměnou pak prošel motor. Ten sice ztratil na objemu, jelikož desetiválec vyvíjený společností McLaren Performance Technologies má přesných 8 litrů, zato ale přidal na výkonu. Dle McLarenu má motor se škrtícími klapkami a deseti sportovními trubkami sání vzduchu výkon 615 koní.

Upravený Viper posléze dostal nová devatenáctipalcová hliníková kola obuta do pneumatik Michelin Pilot Sport. Další úpravou ASC bylo snížené odpružení a nasazení silnějších brzd Brembo. 

Před několika dny se Dodge Viper ASC McLaren Diamondback s přibližně 130 najetými kilometry podařilo vykoupit na aukci Bring a Trailer za 166.777 dolarů (3.792.000 korun). Snad si jej novopečený majitel patřičně užije!

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme