Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nadšenec staví motorku rychlejší než Bugatti Chiron. Má desetiválec z Viperu

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Desetiválcový motocykl s motorem Dodge tu už jednou byl. Tentokrát si ojedinělý projekt postavil soukromník Allen Millyard.

Pamatujete si Dodge Tomahawk z roku 2003? Extrémní motocykl s osmilitrovým desetiválcem měl šílených 500 koní. Design působil i díky masivnímu tělu, kterého bylo třeba kvůli velké pohonné jednotce, natolik futuristicky, že by se neztratil ani v letos. Že je v době, kdy se hledí zejména životní prostředí, nereálné postavit motocykl podobného ražení? YouTuber a motocyklový nadšenec Allen Millyard vás vyvede z omylu!

One-off motorka se nazývá Millyard Viper V10 a používá osmilitrový motor V10 Viper s výkonem 370 kW (500 k). Millyard svůj vysněný motocykl neustále zdokonaluje již od roku 2009. Jeho cílem je vytvořit maximální rychlost, která překoná supersport Bugatti Chiron. Chiron dosahuje maximální rychlosti 420 km/h. Millyardův plán je dostat se na neskutečných 434 km/h. 

Video se připravuje ...

Během více než 14 tisíc najetých kilometrů s Millyard Viper V10 se motocyklovému nadšenci povedlo dostat na rychlost 333 km/h. Už tak se jedná o impozantní výkon, který předčil například sériový Dodge Viper se stejným motorem, jehož maximální rychlost činí 325 km/h. 

Stejně jako Dodge Tomahawk, na kterém pracovala sama automobilka, i Millyard Viper V10 potřeboval kvůli velkému motoru masivní rám. Motor z Dodge Viper GTS je do motocyklu pasován s jednorychlostní převodovkou. Motocykl má zapalovací cívky značky Yamaha s automobilovými pružinami pro zavěšení a kyvnou vidlici, která je stejně jako většina dílů pro Millyard V10 Viper vyrobená na zakázku.

Pokud si myslíte, že Millyard Viper V10 je jediný bláznivý kousek z dílny Allena Millyarda, nenechte se mýlit. Tento nadšenec má na svém youtubovém kanále, který mimochodem sleduje více než 200 tisíc lidí, mnoho zajímavých motocyklů. Patří mezi ně například V12 Kawasaki složený ze dvou řadových šestiválců o objemu 1300 ccm. 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme