Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Compass 2011: Start prodeje v Evropě

Diskuze (3)
Kompaktní SUV bude v Evropě nabízeno i s turbodieselem z dílny Mercedesu-Benz.

Modernizovaný Jeep Compass se v Severní Americe prodává už od loňského prosince, v Evropě jeho prodej startuje nyní, například ve Velké Británii se začne toto kompaktní SUV prodávat 15. dubna.

Jeep Compass je nejvíce na silnici zaměřeným zástupcem amerického specialisty na terénní automobilky. I proto je vůz v základu nabízen s pohonem předních kol. Jeep se netají tím, že tato varianta je určena pro ty zákazníky, kterým stačí vzhled SUV a nepotřebují jeho terénní schopnosti.

Pohon všech kol s označením Freedom Drive Iposílá sílu motoru na přední kola, ta zadní jsou připojena jen v případě prokluzu přední nápravy. Při jízdě v terénu je však možné poslat výkon na potřebnou nápravu.

V Evropě bude Compass nabízen se třemi motory – dva benzínové čtyřválce z americké verze doplní turbodiesel 2,2 l CRD z dílny Mercedesu-Benz, od kterého si Jeep slibuje až 65% podíl na evropských prodejích tohoto SUV.

Řadový čtyřválec se vstřikováním common-rail pracuje s šestistupňovou manuální převodovkou a v kombinaci s pohonem předních kol má výkon 100 kW v 3600 min-1. Výkon verze s pohonem všech kol je 120 kW 3600 min-1. Vrchol točivého momentu 320 Nm v 1400 min-1 je v obou případech totožný.

Dvoulitrový zážehový čtyřválec nabídne 115 kW v 6300 min-1, prodáván bude ve spojení s pětistupňovou převodovkou a pohonem předních kol. Největším motorem v nabídce bude 2,4l zážehový čtyřválec o výkonu 125 kW v v 6000 min-1 v kombinaci s druhou generací bezestupňové převodovky s označením CVT2 a pohonem všech kol.

Vnější rozměry karoserie Compassu jsou 4.448 x 1.812 x 1.663 mm. Rozvor náprav je 2.635 mm, světlá výška 209 mm, brodivost je 279 mm. Compass má nájezdové 20°, resp. 32°. Tyto hodnoty platí jak pro verzi s pohonem předních, tak pohonem všech kol.

Jeep Compass bude prodáván ve třech stupních výbav, které v rámci oslav 70 výročí založení značky doplní limitovaná edice 70th Anniversary. Ta se bude vyznačovat tmavě šedými koženými sedadly s detaily v kaštanové barvě, 18palcovými koly z lehkých slitin, bronzovým lakem a několika logy této edice.

Základní provedení Sport nabídne manuální klimatizaci, přední mlhovky, elektricky ovládaná okna, elektricky sklopná vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, rádio s MP3 a 17palcová hliníková kola. Sport + doplní automatická klimatizace, Bluetooth připojení či zatmavená skla.

Vrcholem bude Limited s vyhřívanými předními kořenými sedadly, plnohodnotnou rezervou a 18palcovými koly. Edice 70th Anniversary bude vybavena stejně.

Za příplatek bude multimediální systém s navigací, 30gb harddiskem a 6,5palcovou dotykovou obrazovkou.

Cena základního provedení Sport s benzinovým dvoulitrem byla ve Velké Británii stanovena na 16.995 liber včetně všech poplatků (v přepočtu asi 476.000,- Kč). Nejdražší verze 70th Anniversary se vznětovým 2,2 CRD a pohonem všech kol stojí 23.995 liber (cca 672.000,- Kč).

Diskuze (3)
Avatar - Barrichello
11. 4. 2011 11:54
Re: Kdo to bude servisovat?
Prodej a servis bude zatím stále probíhat pod delary Mercedesu, neb sourduzi od Fiatu přes rok nebyly schopni něco udělat z dealerskou sítí. Ono taky co s ní dělat, Lancia má 2 dealery no a u dealerů Faitu typu dojáček by na to koukali jak 80-ti letej texaskejch farmář na biturbo s přímým vstřikem.

Takže to zatím výhledově zůstává u MB, třeba za pár let :-) >:D >:D
Sem strašně zvědav, kde budou od podzimu prodávat ty Lancie....

Ale netřeba zoufat, přes šdej dovoz lez dovézt cokoliv i oservisovat.
A přímo originál z usa a navíc za podstatně jiné ceny.
Akorát to nebude mít pod kapotou dehet.
10. 4. 2011 21:31
Re: Kdo to bude servisovat?
Ve Zlíně třeba prodávají stále Dodge a Jeep u MB.
10. 4. 2011 20:52
Kdo to bude servisovat?
.... a když to má motor z MB, kam to bude jezdit na servis? Dealeři spadají pod Fiat.... hm.... som z toho volaaký zmätěný..... ;-)

Jinak základní cena v Kč vypadá zajímavě, uvidíme v ČR.... (ale on je kurz libry teď hodně dobrý, takže to asi trošku zkresluje....).

Jinak označení základní výbavy jako "Sport" je úsměvné, ale zákazníci to mají rádi ;-)