Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Compass na českém trhu od 715.000,-Kč

Ondřej Láník
Diskuze (13)
Na český trh se chystá první lehké SUV značky Jeep. Ceny se pohybují mezi 715 a 869 tisíci Kč.

Značka Jeep se rozrůstá všemi směry, takže volného prostoru mezi jednotlivými modelovými řadami již příliš nezbývá. Compass míří do atraktivního "objemového" segmentu aut pro volný čas. Se svými vnějšími rozměry 4405 x 1761 x 1632 mm a rozvorem 2635 mm bude i v Evropě patřit k populární skupině všestranných aut sdružovaných do škatulky se zkratkou SUV, která je zatím z větší části ovládána japonskými a korejskými modely.

Pod kapotou Compassu budou pouze čtyřválce. V USA bude hrát hlavní roli světový motor 2.4 l (126 kW) vyvíjený společně s Hyundai a Mitsubishi Motors a kombinovaný s převodovkou s plynule měnitelným převodem CVT. V Evropě se největší zájem čeká o čtyřválcový turbodiesel 2.0 CRD, kombinovaný se šestistupňovou manuálně řazenou převodovkou.

Podle internetové prezentace českého zastoupení značky lze design vozů Jeep rozdělit do dvou skupin: moderní a tradiční. Jeep Compass vyznává zejména moderní přístup, nicméně neopomíjí ani tradiční designérskou řeč své značky, kterou vnáší do segmentu kompaktních vozů SUV. Typická je například maska chladiče se sedmi svislými štěrbinami, kulaté světlomety či opticky zvýrazněné hranaté blatníky. Pětidveřová karoserie nabízí potřebnou praktičnost v každodenním životě.

Zatímco model Compass Sport má příď lakovanou v barvě vozu, provedení Compass Limited disponuje pro zvýraznění své jedinečnosti stříbrným pásem na přídi. Specifický je též tvar blatníků, které modelu Compass „dodávají společně s dlouhým rozvorem a značnému rozchodu kol dojem stability a síly“.

Jeep Compass přichází pro trhy mimo severní Ameriku standardně vybaven pohonem všech kol Freedom Drive I a ve dvou specifikacích výbavy – Sport a Limited.

Uvnitř Jeepu Compass je k dispozici zavazadlový prostor o objemu 643 litrů, který lze sklopením zadní řady sedadel zvětšit na 1519 litrů.

V základní výbavě Sport bude Compass s turbodieselem VW 2.0 CRD (103 kW) nabízen za 755.000,-Kč, se zážehovým motorem 2.4 (126 kW) příjde na 715.000,-Kč. Vyšší stupeň výbavy Limited stojí s dieselem 839.000,-Kč a s motorem 2,4 kombinovaným s převodovkou CVT za něj dáte 869.000,-Kč. První dodávky by měly přijít na jaře příštího roku.

Ondřej Láník
Diskuze (13)
7. 12. 2006 11:23
Re: zadni svetla Škoda
a uaz za použití názvu patriot u dalšího modelu jeepu :-)