Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jezděte v McLarenu Senna stylově. K mání je šampionova kombinéza i s podpisem

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Zpravidla píšeme o dražbách závodních monopostů, ale najdou se i jiné vzácnosti, které mají se světem F1 hodně společného. Jedna taková dříve patřila do šatníku Ayrtona Senny a nyní může být vaše.

Brazilský závodník Ayrton Senna patřil mezi největší hvězdy F1, dodnes je mnohými považován za nejlepšího pilota v dějinách sportu. Za svou kariéru získal tři mistrovské tituly a nebýt tragické nehody roku 1994 v Imole, dost možná by jich bylo ještě víc.

Před nedávnem na jeho počest pojmenoval McLaren jeden ze svých modelů. Není to zcela běžné, jelikož vozy britské automobilky tradičně známe pod zkratkami z písmen a číslic. Jenže limitkám chce McLaren v příštích letech dávat honosnější názvy a model Senna je prvním vlaštovkou.

Ve Wokingu postavili limitovaný počet 500 kusů Senny. Vzniklo také ostřejší provedení Senna GTR, které je určeno výhradně pro majitele „sériového“ kousku. V Ženevě se ukázalo coby koncept a jistě vás nepřekvapí, že i tahle vzácnost je již beznadějně vyprodaná.

Právě tyto zákazníky by mohla zaujmout nejčerstvější aukce, ve které se objevila závodníkova kombinéza s vlastnoručním podpisem. Jde o overal z roku 1987, což byla Sennova poslední sezona za Lotus před podpisem se stájí McLaren. Tam hned v úvodním ročníku oslavil svůj první mistrovský titul.

Tuto kombinézu měl Senna na sobě při vítězství ve Velké ceně Monaka. Celkem v této destinaci skončil první šestkrát, což z něj dodnes dělá nejúspěšnějšího závodníka. Ve stejném overalu vystoupal na bednu v sedmi dalších závodech, což dokládá certifikát pravosti.

Senna závodní kombinézu věnoval bratrovi svého fyzioterapeuta, který ji po několik let vystavoval ve svém obchodě. Posléze našla nového majitele v Kanadě, aby nakonec skončila v monacké galerii, odkud nyní míří do aukčního bloku společnosti RM Sotheby’s. Dražby se dočkáme v květnu a dá se předpokládat, že se nový vlastník pořádně plácne přes kapsu.

Foto: Diana Varga, 2018 Courtesy of RM Sotheby's

Stanislav Kolman
Diskuze (0)