Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jízdní dojmy: Volvo FMX - Radost z řízení

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Volvo Trucks vyvinulo řízení, díky kterému jsme v terénu i na silnici mohli ovládat volant jedním prstem. Proč tolik komfortu?

Užitková vozidla nejsou stavěná primárně na pohodlí řidiče, ale pro maximální přepravní výkon při minimálních nákladech a námaze šoféra. Testovací program řady FMX v terénu spočíval v možnosti porovnat jízdu prázdným a plně naloženým vozidlem.

Základ

Jako první automobil jsme zvolili FMX 420 4x4 se spací kabinou, pro jízdu v náročném terénu vybavené „extra extra“ (název výrobce, pozn. redakce) vysokým podvozkem. Pohon zajišťoval třináctilitrový agregát D13 s točivým momentem 2100 N.m.

V českých poměrech by se jednalo o mimořádně silně motorizované vozidlo, takže i s plnou náloží velmi agresivně zrychlovalo. Hlavní důvod této volby však spočíval v tom, že truck používal konvenční posilovač řízení. Při přejezdu střídavých prohlubní a pahrbků jsme museli volant držet pevně, aby vozidlo udrželo naprosto přímý směr. Průjezd zatáčkami však byl radostí, jen lehce zatížená přední náprava se snadno natáčela.

Když nám nakladač nadělil téměř plnou korbu tříděného makadamu, měli jsme práce mnohem více. Řízení patrně ztuhlo a bylo třeba při otáčení volantem vyvinout větší úsilí. Největší změnu jsme však zaznamenali ve zvlněném terénu. Volant měl tendenci pohybu na jednu a střídavě druhou stranu, což bylo v rámci jednoho testu snadno zvládnutelné. Kdo však zakusil osmihodinovou směnu za volantem nákladního vozidla na stavbě, dobře ví, že po ní již není třeba chodit posilovat pažní svaly. Přesto si řidič případné nepříjemnosti v restauraci vyřídí sám.

Vpředu s posilovačem

Druhé vozidlo 6x4 používalo stejný agregát, ale k naší radosti disponovalo tzv. dynamickým řízením, které spočívá v elektrické složce spolupracující s hydraulickým posilovačem.

Okamžitě po výjezdu z parkoviště nás zaskočila snadnost otáčení volantem. Trochu jsme se toho až zalekli, protože představa, jak se volant bude na hrbolech okamžitě točit na různé strany, nebyla příjemná. Obava ale brzy ustoupila, jelikož elektronika si nechtěné pohyby volantem pohlídala a nedovolila je. Elektronická řídicí jednotka řízení reguluje jeho otáčky tisíckrát za sekundu, čímž eliminuje nežádoucí pohyb dříve, než se jakkoli projeví na vozidle.

Spojení snadného ovládání a poslušnosti volantu nás nadchlo a čekali jsme změnu po obdržení plné korby kamení. Jiné podmínky navzdory celkové hmotnosti 26 tun jsme nezaznamenali, a to ani při průjezdu uměle vytvořenými vlnami, na kterých se také ukazovala velká zkřižitelnost náprav.

Hrátky za volantem

Navzdory plné zátěži bylo možné si s řízením doslova pohrávat. Při výjezdu ze zatáčky jsme uvolnili volant a ten se automaticky vrátil do středové polohy, takže řízení fungovalo jako u starších vozidel s velkým záklonem svislých čepů přední nápravy. Před zajetím na stanoviště jsme totéž vyzkoušeli během couvání. Řízení se po pár metrech opět srovnalo do přímého směru, což je skvělé například při zajíždění pod nakladač. Mít přední kola rovně je základ nejen pro nakládání, ale také důležité pro stabilitu užitkového vozidla během sklápění těžkého materiálu.

Pan Drsoň

Nemohli jsme si nechat ujít příležitost řídit 66tunovou soupravu v náročném terénu. Obdržela v současnosti nejsilnější agregát Volvo Euro 6 – D13 540 s točivým momentem 2600 N.m. Proč jsme použili výraz „v současnosti?“ Švédská automobilka připravuje jednak motor D16 a již odhalila speciální verzi D13 I-Torque s točivým momentem 2800 N.m. Oba tyto motory se začnou sériově vyrábět na jaře.

Pro sjíždění klesání byla extrémní souprava vybavena retardérem. Všechna ostatní vozidla měla „pouze“ motorovou brzdu VEB+, jejíž decelerační schopnost hravě stačila i v mimořádných klesáních. Maximálních 66 tun si však vyžádalo retardér, který ve spojení s motorovou brzdou zvládal atypicky konfigurované vozidlo s velkým přehledem, na brzdový pedál nebylo třeba vůbec šlapat.

Dynamické řízení

„Patentovaný systém Volvo Dynamic Steering je přínosný pro všechny řidiče, ale jeho výhody jsou nejmarkantnější při řízení v nízkých rychlostech. Řízení bez námahy řidiči nákladního vozidla velmi usnadňuje práci,“ řekl Claes Nilsson, prezident společnosti Volvo Trucks.

Pérování pod nákladem

Systém zadního vzduchového odpružení obsahuje automatickou regulaci světlé výšky až do 300 milimetrů. Výsledkem byla výborná průjezdnost terénem, ale ještě více jsme si pochvalovali komfort jízdy s nenaloženým vozidlem. Vzduchové odpružení je dostupné u konfigurací pohonu 4x2, 6x2 a 8x4. Protože stabilizátor je umístěn v podvozku, mělo vozidlo výbornou stabilitu. Za poslední nápravou se nenacházely žádné nechráněné komponenty odpružení.

I-Shift vždy

Automatizovaná převodovka byla výhodná při manévrování v nízkých rychlostech. Pouze jsme regulovali polohu plynového pedálu a dle potřeby aktivovali Off-road způsob, který zajišťoval vyšší otáčky motoru a řazení po jednotlivých stupních.

Automatizovaný I-Shift lze také spojit s přední hnací nápravou. Ta je dostupná u následujících konfigurací pohonu: 4x4, 6x6 tahače a tuhé nápravy a 8x6 tuhé nápravy.

Další výhodou převodovky I-Shift je delší interval pro výměnu oleje (450 000 km). Systém pohonu předních kol byl dále upraven za účelem dosažení lepší životnosti a výkonu v terénu. Přední hnací náprava byla přemístěna o 100 mm dopředu do stejné polohy jako přední hnaná náprava.

Spojnice byla navíc posunuta nahoru na lépe chráněné místo. Menší čelní převis umožnil zvětšení předního nájezdového úhlu.

Ladislav Černý
Diskuze (0)