Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jména aut značky Volkswagen: Mají zajímavější původ, než byste čekali!

Tomáš Dusil
Diskuze (1)
U některých automobilek lze v názvech modelů vysledovat určité zákonitosti. Peugeoty mají nulu (nuly) uprostřed, Lotusy začínají vždy písmenkem E. Ale co Volkswagen?

Snad každý marketingový specialista vám potvrdí, že název jakéhokoliv produktu, který si lidé kupují, je velmi důležitý. Pokud zůstaneme u aut, tak jméno modelu musí splňovat hned několik kritérií. Předně se musí dobře vyslovovat bez ohledu na národnost a mateřský jazyk vyslovujícího. Dále by mělo dobře znít a v neposlední řadě nesmí znamenat ani náznakem cokoliv hanebného. Ale ani úsměvného. Že se to vždy nepodaří, dokazuje například Nissan. Jeho starší model Almera, jakkoliv skvělý, evokoval v mnohých našincích slovo „almara“, čili skříň.

Někdy název modelu také zcela nevyhovuje v mezinárodním měřítku. Dobrým příkladem je Fiat Ritmo, kompaktní automobil, předchůdce Tipa. V kontinentální Evropě se prodával jako Ritmo, což italsky znamená „rytmus“ či „tempo“. Tedy skvělé pojmenování pro takové auto. Ve Velké Británii a také v USA se však Ritmo jmenovalo Strada, což je italsky silnice. Hlavním důvodem změny jména byla údajně snaha o snazší výslovnost. Občas se lze také dočíst, že „Ritmo“ se v Americe svého času jmenovaly dámské hygienické vložky. Kupodivu, třeba v Irsku jméno Ritmo vozu zůstalo. V tomto ohledu je samozřejmě pro automobilku lepší číselné označené svých modelů, které ale už tak dobře nezní. I proto toto kdysi opustil Renault ve prospěch názvů svých aut. Jmenné označení svých aut dlouhé desítky let využívá také Volkswagen.

Větry i mořské proudy

Německá značka vsadila u svých tehdy technicky přelomových modelů z první poloviny 70. let na názvy vycházející z přírodních zákonitostí naší planety Země. Jméno kompaktního modelu Golf tak sice může v mnohých evokovat stejnojmenný sport, ve skutečnosti je však odvozeno od Golfského proudu. Tedy teplého a velmi rychlého mořského proudu v Atlantském oceánu. Svoji pouť začíná v Mexickém zálivu a končí u západních břehů severní Afriky.

Podobně jako Golf, také nejmenší model Polo se jmenuje stejně jako jistý vodní sport. I v tomto případě je však původ označení v přírodě. Název je odvozen od Polárních větrů, které vanou od pólů k rovníkům.

Pokud si lze označení modelů Golf a Polo vykládat dvojsmyslně, v případě modelů Passat a Scirocco je jejich výklad pojmu jednoznačný. Jméno Passat vzniklo od větrů Passátů. Jedná se o stálé větry, které vanou od obratníků k rovníku.

Naopak Scirocco jsou jižní až jihovýchodní větry vanoucí ve Středomoří a v severní Africe. Jméno „scirocco“ pochází z italštiny, tudíž se tyto větry takto nazývají v Itálii. V Chorvatsku se jim ale říká Jugo, ve Slovinsku široko a třeba v Libyi se jmenují Gibli. Tyto větry vanou nejčastěji na jaře a na podzim, a sice ze Sahary směrem na sever rychlostí až 100 km/h. Právě pro svoji velkou rychlost si zřejmě Volkswagen vybral toto označení pro své sportovní kupé.

Z větru je odvozeno i jméno modelu Jetta, což je německý výraz pro „jet strem“. Jedná se o proudění v atmosféře vanoucí ze západu na východ. Jet stream je s oblibou využíván letadly. Díky jet streamu trvá let z USA do Evropy přes severní Atlantik kratší dobu než obráceně, přičemž trajektorie letu je v obou směrech výrazně odlišná. Na západ se létá výrazně severněji podle takzvané Ortodromy (nejkratší spojnice dvou míst na Zemi), lety z USA jsou díky jet streamu vedeny mnohem jižněji. Rozdíl v době letu mezi západním a východním směrem bývá až v řádu hodin.

Když už jsme u větrů, tak bychom měli zmínit ještě model Vento v Evropě vyráběný v letech 1992 až 1999, coby evropská verze Jetty. Jméno pochází z italštiny, kde znamená prostě vítr.

Z latiny i mytologie

U jiných modelů Volkswagen jména podle větrů a proudů nepoužil. Příkladem je třeba kupé Corrado, letos slavící 30 let. Jeho jméno pochází ze španělštiny a je dovozeno od slova „correr,“ což znamená utíkat. Odkazuje tedy na sportovní charakter vozu. Současný model Arteon má své jméno z latiny, kde znamená umění.

Zcela jinak vzniklo jméno modelu Tiguan. V tomto případě jde o složeninu slov „tiger“ a „iguana“, tedy tygr a leguán. Zvířecí názvy jsou dále použity u americké verze Golfu 1. generace známé jako Rabbit, čili králík. A samozřejmě u miniaturního modelu Fox, což znamená liška.

A pak je tu ještě řecká mytologie. Z ní pocházejí jména modelů Eos a Phaeton. Slovo Eos je parafrází řeckého slova Éós, což byla ve starověkém Řecku bohyně Úsvitu. Model Phaeton pochází ze slova Faethón, což byl v řecké mytologii syn boha Slunce Hélia.

Zbývá nám Touareg, který jak jistě víte, evokuje berberský národ Touaregů, žijící ve středozápadní části Sahary a Sahelu, na území hned několika států, například Alžírska, Libye či Mali.

Tomáš Dusil
Diskuze (1)
12. 11. 2018 17:38
Perfektně neutrální
Jako celý volkswagen