Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

K mání je Škoda Octavia s osmiválcem z BMW. Ta původní...

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Upravených Octavií najdete v inzerci spoustu. V drtivé většině jde ale o moderní generace, narazit na tu původní je velice vzácné.

Proto nás zaujalo, že v Polsku je právě jedno takové auto aktuálně na prodej. Škoda Octavia z roku 1963 (první Octavia se vyráběla v letech 1959 až 1971) zaujme už na první pohled, a to nejen kvůli černo-bílému provedení karoserie a zvláštně lakované přední kapotě.

Video se připravuje ...

Do očí vás okamžitě praští široké blatníky a velká kola, pak si všimnete dalších úprav, například po straně vyvedeného výfuku či netradičního předního nárazníku. Tento exemplář dává jasně najevo, že je u něj něco "jinak". A skutečně, vůz se chlubí pozoruhodnou technikou: pod starou karoserií ukrývá díly z BMW řady 5 generace E39.

Zvláštní Octavii v letech 2014 a 2015 postavil polský nadšenec a mechanik Grzegorz Mielniczuk. Jako základ posloužila vcelku zbídačená škodovka z roku 1963, technika pak pochází z nabouraného BMW 540i z roku 1997 - tedy "bavoráku" se zážehovým 4,4litrovým vidlicovým osmiválcem. 

Z BMW tvůrce vzal všechno důležité, především motor, automatickou převodovku, nápravy nebo potřebnou kabeláž, Octavii pak musel nové technice přizpůsobit. Proto je ostatně tak široká, do původní kastle by se nápravy z 540i samozřejmě nevešly. Kvůli kratšímu rozvoru zase musel být o nějakých 80 centimetrů zkrácen kardan, těžší pohonné ústrojí si vyžádalo vyztužení karoserie a podobně. Úprav Grzegorz prostě provedl mnoho. A také dal dohromady nový interiér se sportovními sedadly.

A výkon? BMW 540i E39 z roku 1997 standardně poskytovalo 210 kW a 420 Nm točivého momentu, upravená Octavia na tom bude podobně.

Auto je na prodej prostřednictvím internetové aukce a prodejce v inzerátu tvrdí, že ještě loni jezdilo po veřejných komunikacích. Vůz je registrovaný, pojištěný, ale bez STK.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Allo
17. 2. 2023 15:27
Ten člověk co toto stvořil
By si zasloužil chilli dildo do řiti, :-[]
Takové prznění klasických starých aut... :no: