Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

K mání je Toyota GT86 s osmiválcem. Nabízí 480 koní, co cena?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Toyota GT86, sbírala a sbírá, stejně jako její sourozenec Subaru BRZ, především chválu. Když už se objeví výtky, směřují zejména k výkonu.

Standardně totiž plochý dvoulitr dává maximálně 147 kW a 205 N.m točivého momentu. Někteří vlastníci, mající pocit, že atmosféricky plněný čtyřválec neposkytuje dostatek síly, proto například sáhli k přeplňování - ať už kompresorem, nebo turbodmychadlem.

Existuje ovšem ještě jedna, poměrně radikální varianta: výměna motoru. Právě "engine swap" u několika exemplářů provedla německá společnost MPS Engineering. A jeden z nich nyní prodává.

Toyota GT86 z roku 2012 tak nyní pod kapotou místo zmíněného dvoulitru ukrývá výrazně větší jednotku, úpravce totiž do motorového prostoru dokázal nacpat 6,2litrový osmiválec LS3, známý z Chevroletu Corvette generace C6.

Firma tvrdí, že V8 ve sportovním jízdním režimu poskytuje maximální výkon 480 koní (353 kW), nejvyšší točivý moment 640 N.m a točí až 6.700 otáček za minutu. Údaje o zrychlení k dispozici nemáme, víme však, že nejvyšší rychlost je kvůli pneumatikám elektronicky omezena na 250 km/h. Pokud však zákazník bude chtít, úpravce maximálku "odemkne" - pak se Toyota rozjede až za 300 km/h.

Otázkou samozřejmě je, co nový, větší a těžší motor udělal s ovladatelností, což je disciplína, v níž Toyota GT86 a Subaru BRZ vyčnívají. 

Německý úpravce ovšem věnoval pozornost i dalším záležitostem. Osmiválec je spojen s šestistupňovou manuální převodovkou Tremec T56 Magnum, auto dostalo nový výfukový systém, odpovídající chlazení a spoustu nových dílů spojených s pohonným ústrojím.

Upravoval se také podvozek, Toyota obdržela výkonnější brzdy a nově stojí na 18palcových kolech obutých do semi-slicků. V kabině zaujmou sedadla Recaro, nové bezpečnostní pásy a novinkou je bezpečnostní rám. Exteriér oživuje body kit TRD a netradičně vypadá i fialový lak. Prodejce dále zmiňuje Full LED světlomety.

A cena? Neobvyklá Toyota GT86 s osmiválcem je k mání za 69.900 eur, což je v přepočtu asi 1,78 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)