Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kafe, voda a bageta u pumpy: Rozdíl až 45 Kč za stejný nákup

Petr Slováček
Diskuze (130)
Pumpaři nežijí pouze z marží z paliva. Vydělávají i na doplňkovém sortimentu. Cena stejné bagety se u nich může lišit až o 25 korun, stejné plechovky kafe až o 16.

Dva roky úsilí na výběru nejchutnějších párků a rohlíků, zevrubné kontroly dodavatelů čerstvé zeleniny a točená zmrzlina, jakou nikdo jiný nemá. I tak vypadá dnešní byznys provozovatelů čerpacích stanic. "Výtoče" paliva klesají, takže se zaměřují na další služby.

Jak se testovalo?

Úkol v redakci zněl jasně: Rozjeďte se na všechny strany, dejte si u benzinky sýrovou bagetu (jako reprezentanta jsme vybrali Sýrového mlsouna), kávu (plechovka Mr. Brown) a nejlevnější 1,5litrové balení vody. Kromě toho navštivte WC, umyjte čelní okno vozu a dohustěte pneumatiky.

Sýrovou bagetu jsme zvolili proto, že ji Češi podle průzkumu agentury STEM/Mark u benzinek nejvíc chtějí. Kromě toho si dvaačtyřicet procent šoférů aspoň jednou týdně dopřeje na čerpačce kávu. A voda je prostě nutnost, protože vypitá káva dehydratuje. Za volantem se navíc dodržování pitného režimu doporučuje.

Záleží na provozovateli

Otestovali jsme čtrnáct benzinek a posuzovali jen aktuální stav v době návštěvy. Jsme si samozřejmě vědomi toho, že jde pouze o maličký vzorek z celkového počtu skoro čtyř tisíc čerpaček. Ale i z něho můžeme posuzovat celkovou kvalitu. Proti stejnému testu Světa motorů před dvěma lety (číslo 9/10) jsme zaznamenali zlepšení minimálně v přístupu k zákazníkům. Všude jsme se setkali s příjemnou obsluhou a už nám nikde neodmítli půjčit klíč od WC.

Naštěstí se nám zase potvrdilo, že čisté záchody a bezchybný kompresor ještě nemusejí znamenat nejdražší ceny doplňkového sortimentu. Jako pumpa v Kojeticích, kde měli doslova luxusní toalety a pak vodu jen za 13 korun.

Na druhou stranu náš test vyvrátil, že nejvyšší ceny jsou na dálnici. Pro paliva možná, ale ostatní sortiment se řídí jinými pravidly. Takže zatímco na D11 jsme u čerpací stanice sítě OMV koupili požadovanou bagetu za dvaašedesát korun a vodu za dvacet, na výjezdu z Prahy u stejné sítě benzinek stálo to samé zboží 65 a 22 Kč.

Buďte vybíraví

A proč vlastně takový test? Někdo tankuje pravidelně u jedné pumpy, jiný výběr neřeší a nádrž plní tam, kde se zrovna nachází. Další se orientuje podle ceny benzinu a nafty. Jenže je to vždy správné vodítko? Pumpaři totiž nežijí pouze z marží z paliva a rozpočet si významně vylepšují prodejem doplňkového sortimentu. Spoléhají na to, že při delší cestě si své žádá nejen nádrž auta, ale i žaludek posádky. Dát si bagetu, kafe a láhev vody

je nejjednodušším způsobem, jak hlad a žízeň zahnat. Za stejnou bagetu od stejného výrobce přitom dáte někde necelou padesátikorunu, ale jinde i o dvacku víc. Také cena ledové kávy v plechovce se často liší v řádu desetikorun. Našli čerpadláři nový způsob, jak se vyrovnat se stále klesajícím prodejem pohonných hmot? Proč dávat za shodné zboží víc, když máte možnost výběru? V rámečcích najdete, jak si vedly jednotlivé benzinky, které jsme navštívili.Nejlevněji jsme naši výše zmíněnou "trojkombinaci" koupili za 92 korun, nejdráže za 137. Rozdíl 45 korun u tak malého nákupu je pozoruhodný.

ONO Kojetice-Tůmovka

silnice I/9, zhruba 10 km od Prahy

Jedno z překvapení testu čerpaček z čísla 9/2010. Benzinka si ponechala všechno dobré i špatné. „Toalety na nás zapůsobily spíš jako z pětihvězdičkového hotelu než z vesnické pumpy,“ psali jsme tehdy a platí to i teď. Na WC se vchází hned od pokladny, dveře otevřené, snad proto je tu pořád tak čisto. Stanice si drží skvělé ceny paliv i vedlejšího sortimentu, 1,5 l láhev vody za 13 Kč či káva za 32 Kč se jen tak nevidí. Bohužel chybí vzduchový kompresor. Voda na mytí měla dost „jaru“, ale čistá nebyla.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 13
Bageta 47
Kava 32

Benzina Přelouč

Pardubická ulice

Jak jsme se přesvědčili v Přelouči, i malá čerpací stanice může nabídnout hodně. Benzina v centru obce prošla nedávno rekonstrukcí. I přes malý prodejní prostor si na sortiment asi nikdo stěžovat nebude. Dovnitř se sice nevešel box na bagety, ale Benzina nabízí své včetně bramboráčků,

koláčů i slaného dortíku s názvem Přeloučský mls. Toalety jsou zvenku, a tak je nutné si nejdříve vyzvednout klíč. Zato jsou čisté a pravidelně

kontrolované. Venkovní posezení zpříjemňuje nedaleké dětské hřiště, a tak je jen škoda, že není kde zaparkovat.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 20
Bageta 49
Kava 42

PAP Oil

Neratovice Byškovická 1363

I jednu ze 127 zástupkyň sítě PAP Oil jsme navštívili po dvou letech. Našli jsme velký pokrok: fungující myčku i kompresor, pro jehož spuštění musíte zajít k obsluze pro hadičku (v roce 2010 bylo obojí mimo provoz). Čisté byly toalety, k nimž už nebylo třeba žádat klíč u obsluhy. Čerpačka je uvnitř dost prostorná, takže vedle posezení nabízí i hodně pultů s jídlem. Příjemným překvapením byl kbelík s vodou na mytí oken. Dorazili jsme evidentně krátce poté, co ho obsluha měnila – voda byla přímo křišťálově čistá.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 25
Bageta 55
Kava 40

OMV D11

35,5. km směr HK

České dálnice mají jednu z nejhustších sítí čerpacích stanic na světě. Když jsme na pětatřicátém kilometru hradecké dálnice D11 sjížděli u třetí

v pořadí, měli jsme stejný dojem. Provozovna OMV je evidentně zacílena na řidiče dálkové nákladní přepravy. Pánové to poznají na toaletách, kde najdou automat na kondomy. Žádnou prostitutku jsme ovšem v těchto končinách na parkovišti nikdy nespatřili. Čerpací stanice působí čistým dojmem, podle rozpisu uklízí služba na toaletách každou hodinu. Připomínku jsme tak mohli mít jen ke krátkému intervalu sušiče rukou. Kyblík s čistou vodou byl na obvyklém místě, stojany se vzduchem hned vedle.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 20
Bageta 62
Kava 45

Agip Praha 9

Chlumecká ulice

Možná blízká konkurence skoro přes ulici a další za rohem znamená pro zákazníky Agipky na Chlumecké ulici nízké ceny paliv. Dokonce i vodu měli jednu z nejlacinějších, stejně jako bagety alternativních typů (Sýrového mlsouna neměli). Vzhledem k tomu, že i při opakované návštěvě byly na místě maximálně tři vozy, nevadí ani omezená možnost parkovacích míst. Ovšem o klíč od WC si musíte říct u – jinak milé – obsluhy, jak hlásá nápis na dveřích. Nevýhodou je špatný rozhled při výjezdu na silnici.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 18
Bageta 48
Kava 46

Agip Praha 4

Olbrachtova

Čistá voda na mytí skel, slušné toalety uvnitř provozovny i funkční kompresor. Na zapadlé benzince kousek od Budějovické ulice jsme nenašli jedinou chybu. Snad jen s vyjížděním na silnici, čerpačka je totiž dost úzká. A tak když před vámi zastaví auto, nemáte šanci jej objet.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 22
Bageta 49
Kava 41

Benzina Praha 7

Argentinská

Na Argentinské jsou vlastně dvě propojené pumpy. U první, směrem z Prahy, jsme sýrovou bagetu nenašli. Stačilo ale projít do části orientované směrem do centra a uspěli jsme. Jenže ta, co jsme si vyhlédli, stála šílených 72 korun. Ještě že je součástí bistro, kde se dá koupit i jiné, levnější

občerstvení. Uspěli jsme také s huštěním kol. Stojan, který držely jen dva šrouby ze čtyř, se ale povážlivě kýval. Vedle myčky je však ještě jeden rezervní.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 20
Bageta 72
Kava 45

Agip D1

33 km (Bělčice)

Kyblík s vodou u každého stojanu, čisté toalety a solidní ceny jsme našli na čerpací stanici Agip na 33. km D1 směrem na Brno. Navzdory předpokladu vyšších cen na dálnici jsme nalezli Sýrového mlsouna jen za třiapadesát korun. Naopak cena oblíbené kávy v plechovce tu byla vyšší. Vzduchový stojan jsme museli hledat. Je umístěn hned u parkovacích míst a schoval se před námi za řadou zaparkovaných aut.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 20
Bageta 53
Kava 48

OMV Praha 8

Cínovecká

Na výjezdu z Prahy směrem na sever je čerpacích stanic několik. Před odbočkou na Březiněves najdeme rozlehlou pumpu OMV spojenou s rychlým občerstvením McDonalds. Ceny paliv nejsou nejnižší. Kdo to tu zná, natankuje raději o pár kilometrů dále ve Zdibech. Kupovat sýrovou

bagetu v igelitu je hřích. Když pomineme nabídku hamburgerů v sousedství, čerstvá šunková bageta z pultu OMV Viva chutná lépe a stojí míň. Toalety čisté, umýt okno a dohustit pneu není problém.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 22
Bageta 65
Kava 45

Lukoil D8

Zdiby

Po změně majitele se investovalo pouze do změny označení. Žluté barvy Jet nahradily červené Lukoil. Ostatní vybavení je z doby dávno minulé. Místy propadlá dlažba a vyvrácené odpadkové koše volají po údržbě. Řidiči sem ale jezdí hlavně tankovat. Nižší cena paliva jim nepohodlí i špinavou

vodu na umytí skel vynahradí. Na toaletách je ale čisto a obsluha usměvavá a vstřícná. Kompresor nacházíme na malém parkovišti za budovou. Hadici s koncovkou však dostaneme pouze po složení zálohy 200 korun.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 18
Bageta 49
Kava 42

Benzina R46

Žerůvky

Pumpa ve stoupání těsně před Olomoucí procházela nějakou dobu rekonstrukcí. Stanice programu Benzina Plus nezklamala. Snad jenom toalety zasáhla rekonstrukce míň, než jsme čekali – sanita zůstala v podstatě původní. Jinak splnila předolomoucká Benzina vše – od kbelíku s čistou

vodou a skoro novou stěrkou až po vzduch na dohuštění pneumatik. Ten jsme ale chvilku hledali. Nestál totiž opodál, někde u parkovacích míst, ale fungoval jako samostatný stojan hned vedle nafty pro kamiony. Na to pozor. Abyste vzduch nepřehlédli.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 20
Bageta 63
Kava 44

Agip Praha 8

Liberecká ulice

Už při příjezdu vidíme zaměstnance čerpací stanice se smetákem a lopatkou. Že by se informace o našem testu dostala ven? Při další obhlídce zjistíme, že s čistotou tu problém nemají a údržba asi nebude předstíranou záležitostí. Na toaletě dokonce nechybí jednorázová papírová ochrana prkénka. Kbelíky s čistou vodou jsou pro pána v reflexní vestě zřejmě také otázkou cti. Škoda jen, že cena benzinu a nafty je nejvyšší v širokém okolí. U této pumpy se proto fronty netvoří a provoz je velmi klidný.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 22
Bageta 53
Kava 46

Ledopa D1

134. km, exit Měřín

Určitě jste ji zahlédli z brněnské dálnice. Kousek za Velkým Meziříčím na sjezdu na Měřín. Čerpací stanice s obrovským nápisem s cenami pohonných hmot na střeše. Silné lákadlo, když nafta s benzinem stojí i o čtyři koruny míň než na ostatních déjedničkových pumpách. Skoro až podezřelé. Sjet se ale vyplatí – a nejenom kvůli nízkým cenám paliv. Malá pumpa s rodinnou atmosférou přesvědčila. Voda na okna OK, vzduch s ventilkem taky. Mini, ale naprosto čisté toalety a dvě speciality pro kamioňáky – stojan s močovinou a u každého stání hadička pro doplnění

kapaliny do ostřikovačů za 18 Kč.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 20
Bageta 60
Kava 40

Agip D5

144. km směr Německo

Německo je jednou z mála evropských zemí, kde pohonné hmoty stojí stejně jako u nás, nebo jsou ještě dražší. Proto nemá poslední čerpací stanice před hranicemi v Rozvadově o zákazníky nouzi. K dispozici je malý bufet s nabídkou teplých jídel a malého občerstvení, který konkuruje nedalekému McDonaldu. Přestože jde o poslední možnost nakupovat za české koruny, nejsou ceny doplňkového zboží přemrštěné. Zarazila nás šedivá barva umyvadel na WC, které obsluha pořádně neumyla už dlouhé měsíce. Kbelík k umytí okna nechyběl u žádného stojanu.

Ceny v Kč
Voda 1,5 l 19
Bageta 55
Kava 46
Petr Slováček
Diskuze (130)
1. 8. 2012 19:36
Re: Agip Praha 4 Olbrachtova
Tak stejně nejdřív musím vyměnit brzdy, rozvody, pak mám v plánu novou střechu, ... >:D takže motor bude muset počkat a dokud šlape dobře a spolehlivě, tak jsem rád, že do něj nemusím investovat. S tím Thesisem souhlasím, na té Themě je vidět, že designéři měli dost svázané ruce a ten Chrysler z toho je až moc vidět ;-\ Takže jsem tam radši slintal nad Ypsilonkou, ale pak to dorazilo na letáčku něco jako "Věříme, že žena dokáže vybrat krásné auto.. Lancia ypsilon" >:-[] A přitom mě se tak líbila a ani mi nepřijde tak moc holčičí..
Avatar - autista
1. 8. 2012 19:13
Re: Agip Praha 4 Olbrachtova
udělal bych to před generálkou. já beru současně jen 95, výrobce nepředepisuje jiný. Ale dřív jsem si to zkusil, ale nesmí se to přehánět. Jo, Thema je fajn, ale Thesis bych bral raději :-)
1. 8. 2012 19:07
Re: Agip Praha 4 Olbrachtova
Asi jsem byl úplně mimo ale včera jsem tam auto vezl a dneska byl vyzvednout..na mapce teď koukám jak jsem to mohl přehlídnout...asi mě tak zaujala nová Thema zaparkovaná venku :-) Jinak já beru normální 95 .. nějak jsem nikdy nezaznamenal rozdíl mezi tou prémií.. ale možná až se odhodlám na generálku motoru ... >:D
Avatar - autista
1. 8. 2012 18:59
Re: Agip Praha 4 Olbrachtova
to snad u Imofy ani nejde si nevšimnout té AGIPky, ale když lidi neřeší cenu u benzinek, tak si drží vysoké ceny. a to bohužel osobně s tím nic neuděláš. každý bere podle sebe. já mám zkušenost, že AGIP je nejlepší 98 co existuje. Ani V-power, ani Carrera 100 není taková co AGIP. AGIP si beru občas 95 ;-)
1. 8. 2012 17:42
Re: Agip Praha 4 Olbrachtova
Tak díky za tip, ani jsem nevěděl, že u Imofy je další Agipka - a to jsem tam dneska byl s autem >:D Já beru radši právě a jedině ten Agip, protože u nich sbírám body na nějaký ten model autíčka >:-[] ale jinak v rámci Prahy u Agipu tankuju nejčastěji na Černokostelecké u Depa Hostivař, kde to je vždycky tak o ty dvě koruny levněší.
Ale stejně mi přijde, že to občas až moc řeším - tankuju tak třicet litrů měsíčně, takže i ten rozdíl je v závěru plus nebo mínus 60 korun za měsíc.. To si holt odpustím jedno kafe někde..