Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Karosa míří na Sibiř

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Chanty Mansijsk na západě Sibiře na Českou republiku hned tak nezapomene. Poté co tu na právě skončeném Mistrovství světa získala, snad nejpřekvapivější, zlato česká biatlonistka Kateřina Holubcová, tady budou jezdit české autobusy z Vysokého Mýta.

Kupní smlouvu v hodnotě 68 milionů korun uzavřeli zástupci vysokomýtské Karosy v minulých dnech právě se zákazníkem ze západosibiřského Chanty Mansijska. K samotné dodávce autobusů by mělo dojít v polovině letošního roku, podle vedení Karosy půjde o 18 linkových autobusů a dva zájezdové.

Už za měsíc ale vyvrcholí další dodávky Karosy na Sibiř, pro naftařskou společnost Surgutněftěgaz z města Surgut. Celková hodnota tohoto kontraktu je 110 milionů korun, 24 autobusů už bylo letos na Sibiř dodáno, zbývajících 14 tam poputuje právě počátkem dubna. Na západě Sibiře už v současností jezdí desítky českých autobusů, v minulých letech dodala Karosa Surgutněftěgazu už 248 autobusů.

Nejen vývoz autobusů na Sibiř se odrazil v loňském zvýšení tržeb Karosy o 13,5 procenta na 5,5 miliardy Kč. Meziročně vyrobili ve Vysokém Mýtě zhruba o 18 procent autobusů více - rekordních 1.554 kusů. I přes expanzi do Ruska zůstává nejvýznamnějším obchodním partnerem Karosy Francie, kam bylo loni prodáno 875 autobusů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)