Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kauza škrabka: Umí poškodit čelní sklo? Je to vůbec možné?

Petr Slováček
Diskuze (5)

Stačila jediná malá zmínka v bazarové rubrice, která odstartovala řadu dotazů – opravdu lze škrabkou poničit čelní okno auta? Budete se divit, ale máme to potvrzeno!

Co jste si to zase vymysleli za hloupost? To slyšíme nejčastěji, když se ptáme po zkušenostech s poškrábáním čelního okna škrabkou na okno. Ano, obyčejnou, plastovou, jakou máme každý v autě.

Za kauzou stojí jen malá douška kolegy Vaculíka v předposledním čísle v bazarovém testu Seatu Tarraco: „Elektricky vyhřívané okno chtějte za každou cenu. Při škrábání námrazy je vždy odřete a proti slunku pak po pár letech není nic vidět.“ V redakci to vyvolalo velké vášně. Ani řada z nás o tom nikdy neslyšela. Copak je to vážně možné?

Ano, ale…

Krátce řečeno: Ano, je to možné! Ve skutečnosti se to opravdu děje a kromě několika servisů nám to potvrdili i u výrobce autoskel. „Odstraňování námrazy škrabkou může být a v praxi se i často stává zdrojem poškození automobilových skel,“ překvapuje Tomáš Růžička, ředitel kvality světového výrobce automobilového zasklení Saint-Gobain Sekurit ČR.

Video se připravuje ...

Jenže za všechno nemůže nebohá škrabka, ale miniaturní nečistoty nachytané na skle ještě předtím, než zmrzlo. Další rozptýlené látky s sebou přinese sníh letící povětřím. Ve výsledku to vytvoří abrazivní vrstvu, která sice není vidět, ale postupně odírá sklo. Samozřejmě že ne hned a najednou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Slováček
Diskuze (5)

Doporučujeme

29. 1. 2023 10:28
Test ?
Tak ukázka, že začínáme od střechy, vysvětlení na co je škrabka a na co je smetáček-to snad ví aj malé dítě. Takže půlka videa o ničem. A zbytek ? Dělat test na autě, které je očividně uvnitř vyhřáté a sníh padá sám dole- to se nezlobte pane redaktore, ale mohl jste si ušetřit čas a naučit nás, jak foukat pneumatiky- obě varianty by měly stejný edukativní význam a hloubku.
27. 1. 2023 13:34
extrem
je to trosku extremni pojeti. pak i kazde pouziti steracu poskozuje sklo...
27. 1. 2023 12:06
je to tak
Často je vidět, že spousta lidí tu škrabku neumí správně používat.
26. 1. 2023 14:17
Sama škrabka asi spíš ne
ale můžou tam být minerální nečistoty a ty už sklo poškrábat můžou. Připadá mi to ale jako takové strašení aby čtenáři klikali.