Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kde koupit ojetý vůz?

Vitek
Diskuze (182)
Říkáte si, co je tohle za otázku? Přece v autobazaru, nebo na inzerát, případně dovézt ze zahraničí.

Je rok 2013 a možností, kde ojetý vůz pořídit, je spousta. Jenže v tom je právě ten pověstný zakopaný pes. Každá z možností má totiž své pro a proti. V různých diskuzích na internetu se to hemží zaručenými radami, který autobazar ano a který ne, z jaké země ano a z jaké ne, případně zda koupit od kamaráda a příbuzných nebo nikoliv. Jak tedy vybrat tu správnou variantu a mít jistotu dobré a bezpečné koupě?

Hned na úvod je potřeba férově přiznat, že ať koupíte ojeté auto kdekoliv a z jakéhokoliv zdroje, stoprocentní jistotu nebudete mít nikdy. Ne snad proto, že by prodávající byl vždycky lump a podvodník, ale prostě proto, že použitá věc je vždy použitá věc a riziko závady u ní nelze nikdy vyloučit. V první řadě je proto potřeba přijmout fakt, že koupí ojetého vozu si pořizujete použitou věc, která po nějakou dobu sloužila svému účelu. Případná rizika je ale možné eliminovat téměř na nulu. Jak? Výběrem toho nejméně rizikového způsobu koupě ojetého vozu.

Nákup vozu na inzerát

Nejrizikovější způsob pořízení ojetého vozu. Proč? V inzerátech se často objevují automobily, které mají nějakou technickou nebo právní vadu a velké autobazary je odmítly vykoupit. Majitel takového vozu se pak snaží uspět u malých autobazarů, které nejsou schopny vozidlo zkontrolovat, nebo ještě častěji – nabídne vůz prostřednictvím inzerce v tisku nebo na internetu. Spoléhá na to, že zájemce nebude mít šanci vozidlo na ulici řádně prohlédnout, případně na fakt, že není v dané problematice odborníkem a nepozná, že vůz byl například havarovaný, případně jinak poškozený. Dalším problémem může být nedokonalost kupní/prodejní smlouvy a následné problémy s případnou reklamací. Vzhledem k tomu, že koupě vozu je většinou zásadním zásahem do rodinných financí, nelze kvůli vysoké míře rizika nákup vozu prostřednictvím inzerátu doporučit.

Koupě vozu v zahraničí

Byly doby, kdy se skutečně vyplatilo zajet pro vysněný vůz za hranice. Nejčastěji se kvůli tomu cestovalo do Německa, Holandska nebo Belgie. Jenže, kdeže loňské sněhy jsou. S tím, jak se rozšířila v České republice nabídka kvalitních ojetých vozidel, nemá ve většině případů velký význam do zahraničí pro ojetinu vůbec vyrážet. Ceny jsou podobné, dokonce podle některých srovnání jsou v Čechách mnohdy levnější. Sháníte-li model, který není úplně běžný, nějakou specifickou verzi nebo třeba veterána, není od věci zahraniční nabídku zkontrolovat.

Pozor však na některá úskalí dovozu. Tím prvním může být jazyková bariéra. Je dobré perfektně porozumět nejen popisu vozu a legislativním náležitostem například při odhlašování a zařizování pojištění odpovědnosti, ale především smlouvě. Nejste-li velmi dobře jazykově vybaveni, budete pravděpodobně potřebovat tlumočníka, což jsou náklady navíc.

Dalším nákladem navíc je nutnost cestovat. Nepředpokládejte, že váš vysněný vůz najdete u prvního prodejce hned třeba v Drážďanech. Pravděpodobně najedete další stovky kilometrů, než nějaký vůz vyberete. Pozor si také dejte na cenu. Mnohdy bývá uvedena bez DPH, nicméně DPH platit budete a to v zemi nákupu (u ojetého auta). V Čechách pak budete muset nechat zkontrolovat emise, absolvovat prohlídku na STK a vozidlo přihlásit k provozu.

Koupě vozu v autobazaru

V současné době asi nejběžnější způsob pořízení ojetého vozu. Ale pozor - česká legislativa zatím na problematiku obchodu s ojetými vozy příliš nepamatuje, takže mezi jednotlivými autobazary jsou propastné rozdíly. Zatímco u některých autobazarů se může riziko koupě vyrovnat riziku nákupu vozu na ulici, jiní obchodníci s ojetými vozy nabízejí servis srovnatelný s prodejem nových vozů prémiových značek a to včetně velkého množství záruk a garancí.

Na co tedy dát při nákupu v autobazaru největší pozor? Zjistěte si, zda autobazar vozy skutečně vlastní, či zda je má je v takzvané komisi. V takovém případě totiž prodej pouze zprostředkovává a za vozidla v podstatě neručí. Případný spor je potom nutné řešit s původním majitelem vozu, což může být často problém. Například při nákupu vozidla v Praze, kdy je původní majitel třeba z Ostravy.

Dále je dobré vědět, zda autobazar disponuje dostatečným technickým zázemím, aby byl při přijímání vozu do prodeje schopen odhalit případné technické závady, opravy po havárii, nebo třeba stočený tachometr. Samozřejmostí by mělo být prověření vozu v registrech Policie ČR, zda není odcizené, a také v registrech leasingových společností a exekutorských úřadů. Tyto služby stojí autobazar nemalé prostředky, a proto je nabízejí jenom velcí hráči na trhu. Ti vám také na rozdíl od menších autobazarů nabídnout velké portfolio doplňkových služeb. Ať už jde o pojištění nebo třeba nabídku finančních produktů. Ale hlavně – velké autobazary prodávané vozy vlastní a případné řešení reklamace je tak mnohem snadnější a rychlejší.

Ať už ale budete kupovat ojetý vůz kdekoliv, vždy dejte na zdravý úsudek a nikoliv na příval emocí třeba u „krásně červeného auta“. Uvědomte si, že za automobil platíte desítky, respektive stovky tisíc korun, které jste jistě nesnadno našetřili. Vůz by vám tedy měl v budoucnu přinášet jenom samou radost a užitek, nikoliv starosti způsobené právě nevhodným výběrem způsobu jeho koupě.

Autor: Pavel Foltýn

Vitek
Diskuze (182)
7. 11. 2017 18:53
Koupě nákladního auta
Podle mě to s osobáky tak těžké není, bazarů je všude plno a když se optáte známých, kde mají dobrou zkušenost, tak už není takový problém vybrat konkrétní firmu. Horší je, když nakupujete nákladní auto, to už tolik lidí nemá, takže musíte jednat na vlastní pěst. Zrovna tohle před pár měsíci řešil manžel a nakonec se obrátil na [odkaz] , což nakonec byla velmi dobrá volba. :-)
27. 7. 2017 13:27
RE: Koupě auta
Z vlastní zkušenosti nedoporučuju bazos a jemu podobný inzertní servery, kde jsem já nebo mí známý koupil nejedno auto a nikdy to nebyl žádnej "šlágr". Teď jezdíme v Dacii, kupovali jsme tady: [odkaz] a férový jednání, možnost zkušební jízdy, auto jezdí jak má a za slušnou cenu.
20. 5. 2017 13:25
Re: koupě auta
Hezký den, já jsem kupovala u Auto Podbabská - [odkaz] specializují se hlavě na značky Škoda a Volkswagen, ale musím říct, že odvádějí skvělou práci. Byli velmi ochotní, pomohli mi s výběrem a provedli mě všemi specifikacemi, takže jsem od nich odjížděla ve autě, které naprosto odpovídalo mým představám, s úsměvem na rtech.
21. 3. 2017 10:34
Re: koupě auta
Tak to rád slyším. Na áčka sem se díval a líbí se mi tam pár kousků. V týdnu du na obhlídku. Tak doufám, že to bude fakt dobrý a hned si nějakej odvezu. Díky za tip.
13. 3. 2017 18:21
Re: koupě auta
Já mám koupenou ojetinu z AAA už 3 rokem a vše naprosto v pořádku. Má to od nich i pár lidí z rodiny a taky nikdy nebyl problém. Tak zkus mrknout i nich, třeba si tam vybereš.