Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kdo vede v Americe žebříček spolehlivosti?

Michal Fokt
Diskuze (35)
J.D. Power zveřejnil výsledky americké studie spolehlivosti nových aut. Na předních příčkách jsou staří známí. A na těch spodních vlastně také...

Respektovaný průzkum J.D. Power Vehicle Dependability Study má už po osmadvacáté své vítěze a poražené a ani letos se na medailových postech nekoná žádné překvapení. Toyota opět dokazuje, že jí na kvalitě aut extrémně záleží, nějaký problém se za posledních dvanáct měsíců objevil u aut stáří do tří let pouze 1,23krát na každé auto. Luxusní značka Lexus je na tom se 110 problémy na 100 vozidel ještě o něco lépe a stejného výsledku dosáhlo také Porsche.

A jak to vypadá na dalších příčkách? Pro někoho možná překvapivě, čtvrtý je Buick, takže Opel možná před pár lety s tou "nejkvalitnější německou značkou" nemluvil úplně do větru. Sympatické je páté místo Mercedesu, zdá se, že excesy let minulých jsou zažehnány. Určitě překvapí šesté místo Hyundaie a sedmá příčka pro BMW a osmá Chevroletu. A vlastně i devátá Hondy, bývala o pěkných pár pozic výš... Desítku uzavírá se slušným výsledkem také Jaguar, zdá se tedy, že u luxusních značek už zákazníci dostávají za své peníze i kvalitu.

Celý žebříček najdete ve fotogalerii, ale jako vždy musíme zmínit ještě chvost tabulky. Desítku nejhorších načíná luxusní značka Hondy, ostuda Japonců pokračuje devátou příčkou Nissanu a také Land Rover má na svého koncernového sourozence Jaguar co dohánět. Další japonskou značkou s tristním výsledkem je Mitsubishi, následované Fordem.

Něco shnilého je rozhodně ve státě italském. Na chvostu se totiž usadily téměř všechny značky skupiny Fiat Chrysler. Pátý od konce je Ram, čtvrtá Dodge, druhý Jeep a s naprosto strašidelným náskokem "vede" Fiat se skoro třemi problémy na auto ročně. Hegemonii FCAčku narušuje jen Infiniti, které je třetí od konce...

Jestli letošní průzkum něco ukazuje, je to postup evropských prémiových značek vzhůru, ale i zlepšení u kdysi velmi problematických amerických firem. Poměrně razantní ústup ze slávy zažívají s výjimkou Toyoty všechny japonské značky. Honda ještě v první desítce dejme tomu, ale zbytek je pod průměrem, což opravdu nebývalo. Subaru je devatenácté a Mazda jedenadvacátá, ostatní mizérie už zazněla.

Infografika J.D. Power je velmi přehledná, nemá asi smysl ji opisovat, za zmínku ale ještě určitě stojí fakt, že autům dělá nejvíce starostí to, co ještě ve vozech před pár lety vůbec nebylo - rozpoznávání hlasu, spárování s telefony, nepřesné navigace, komplikované infotainmenty. Ale Američany zlobí také automaty, vybité baterie, hluk od kol a větru. I tak hlásilo více než 40 % respondentů, že za rok neměli s autem vůbec žádný problém. J.D. Power také jmenuje nejspolehlivější vozy svých kategorií, nejvíce prvních míst si odnáší samozřejmě Toyota, následuje však Chevrolet a první trojku uzavírá Lexus.

Michal Fokt
Diskuze (35)
Avatar - flyboyeda
1. 3. 2017 19:28
Re: otvíráme nový autobazar italských a francouzských vozů
Samozřějmě na požádání, máme na place zvedák, takže není problém auto zvednou a podívat se na něho ze spodu, či napíchnout diagnostiku
Avatar - flyboyeda
1. 3. 2017 19:26
Re: otvíráme nový autobazar italských a francouzských vozů
Jde o pointu
Avatar - Aoyagi
1. 3. 2017 10:55
Re: hmmmmm
Stačí se podívat, jaké přesně modely jsou nabízeny, pak je vše jasnější.
Avatar - Barrichello
1. 3. 2017 09:35
Re: GM a Lincoln Boduje
Cadillac loni asi 110, kolik prodal Buick, Chevrolet a Shanghai General Motors Wuling nevím. Někde to půjde najít.

Avatar - Lojza11
1. 3. 2017 09:22
Re: GM a Lincoln Boduje
no nevim, kdyz vidim prodeje americkych znacek v Cine, tak zadna slava.VW koukaji americke kary z velke dalky na zada a to VW zrovna nemusim.