Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Když se v marketingu seknou: Nejúchylnější jména aut

Mirek Mazal
Diskuze (11)

Nový automobil není jen o designu, podvozku a motorizaci, stále sledovanějším prvkem novinky je jméno, respektive označení dnes už nutně provázaného s poutavým příběhem o berberských kočovnících či medvědech hnědých. A při čtení trochu nadhledu.

Dobrý příklad je také Volkswagen Touareg, nazývaný dle migrujících Touaregů ze severní Afriky, kdežto mladoboleslavské SUV si říká Kodiaq v souladu s největším žijícím poddruhem medvěda hnědého.     

Plaketa na zádi je nepodceňovanou součástí aktuálního marketingu automobilek, protože názvy vytváří asociace zákazníků, kteří se snadno nechají ovlivňovat ve výběru sebemenšími detaily. Minulost zná nutnost přejmenování auta kvůli prodejnosti, v opačném případě se podivně vybrané jméno stalo terčem posměchu či důvodem klesající poptávky.

Složení písmen do libozvučného slova je věda, která se ne vždy podaří. Nepřeberné množství více či méně povedených kombinací vytváří úchylné sloní hříčky, ty nejvýstřednější vybereme s ohledem na možné pobavení, nic urážlivého nebo zákeřného v žebříčku nefiguruje.

1. Subaru FUCKS

Začneme zostra japonskou nabídkou limitované edice Forester Ultimate Customized Kit. Balíček úprav á la Fast & Furious byl představen během singapurské autoshow začátkem letošního roku. Výrazný bodykit s neony byl zakončený dvacetipalcovými disky Enkei skrývající zářivě žluté třmeny brzdové soustavy, návštěvníky výstaviště Suntec Singapore Convention and Exhibition Centre mnohem více pobavila sprostá zkratka názvu upraveného SUV.

2. Plymouth/Chrysler/Dodge (Mitsubishi Starion) Conquest

Název Conquest (Dobývání) zní jako odkaz na někoho přitažlivého, kdo by se mohl nechat svádět neoblomným dobyvatelem. Nádech romantiky a sex appealu pomine pohledem na dvoudveřový Plymouth, který možná zaujme mrknutím světla, ale tím veškeré vášně končí. Vyzývavé označení zaslouží opravdu svůdné auto, nikoliv pokusy z řad automobilek Plymouth/Chrysler/Dodge nebo Mitsubishi.

3. Buick Y-Job Concept

Studie Harleyho Earla z roku 1938 bizarně připomíná orální uspokojování muže, ačkoliv zavádějící spojení Y-Job vzniklo čistě racionálně. Tvůrce prostě složil anglické slovo „práce“ (Job) s předposledním písmenem abecedy, protože Y běžně používaly velké továrny u vydaných konceptů. Zesměšňovaný typ Buicku byl kontroverzní předobraz sériového designu amerických automobilů.

4. Toyota „Jeep” BJ

Dění okolo korejské války v roce 1950 donutilo americké spojence zadat Toyotě výrobu lehkých vojenských vozidel stylu Jeep Willys. Prototyp „Jeepu“ BJ byl ihned na světě a do produkce se dostalo několik větších a výkonnějších verzí asijského klonu americké klasiky bitevních polí. Napodobenina dostala do vínku zkratku BJ, kterou si současná generace spojuje opět s orálním sexem zvaným blowjob.

5. Ford Edge

Vyznavači alternativních sexuálních praktik ztrácí soustředění při pohledu na záď velkého SUV od Fordu, ale není to kvůli dvoutunové karoserii, pravým důvodem je nápis Edge. Heslo „edging“ totiž pojednává o účelovém oddalování orgasmu partnera, což evidentně neprovozuje nikdo z vedení vývojového centra modrého oválu.

6. Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic EQ Power

Zdánlivě neškodný nadpis bližším zkoumáním odhaluje dvojsmyslné významy. Bujnou fantazii krmí EQ coby teoretický odkaz na Empathy Quotient (emoční kvocient) vyjadřující míru emoční inteligence člověka. Vysoká úroveň EQ dovoluje jedinci porozumět ostatním a zvládat vlastní emoce.   

7. Dodge Dart Swinger

Dodge si zadělal na průšvih v roce 1969 debutem Swingeru. Označení podobné hromadnému pohlavnímu styku více lidí nebylo správnou volbou zodpovědných pracovníků. Bez ohledu na všechny morální zásady správného řidiče by něco podobného nebylo možné uskutečnit uvnitř dvoudveřového kupé. V nabídce byla i otevřená verze bez překážející střechy, kde zmíněné už asi neplatí.

8. Chevrolet Lova

Pětimístná Lova je láska dodávaná asijským zájemcům do loňského roku. Kompaktní MPV divize SAIC-GM neoslovuje mladé vůbec ničím tak silně, jako slangovým titulem lásky nebo milovníka. Komolením slov „love“ nebo „lover“ vzniká „lova“ neboli praktický Chevrolet s vysokou střechou.

9. Mazda Laputa

Neobyčejný seznam zakončuje opět peprný výraz z Japonska. Země vycházejícího slunce se vážně nezdá, ale k Subaru Fucks by se teoreticky hodila Mazda Laputa. Malý model hraje nevinné auto, i když Španělé používají modelové označení jako výraz lehké děvy.

Mirek Mazal
Diskuze (11)

Doporučujeme

5. 5. 2020 06:10
Škoda iV
Tak ona taková Škoda iV na tom není s názvem o moc lépe (viz. videa corwow) :D
Avatar - Emel
4. 5. 2020 11:41
Nepřeháníte to trošku?
Hele, nepřijde vám to místy trochu pubertální? Třeba ten Edge? Jako že se někdo podívá na nápis Edge a napadne ho oddalování orgasmu?
Avatar - Mikesus
4. 5. 2020 10:28
Re: Mitsubishi Pajero
Přesně na tohle jsem si taky vzpomněl.
Takže vlastně ve španělsku mají Pajero ( onanista ), a vedle v Portugalsku Kona ( p*ča - takže vlastně renault :D ).
4. 5. 2020 08:49
Re: E-tron
To tusim spominal clarkson niekde, znamena to vo francuzstine kopka exkrementov, nie?
Avatar - Dinar
4. 5. 2020 08:39
Mitsubishi Pajero
ve španělsky mluvících zemích nešlo pod tímto názvem prodávat, páč pajero znamená honibrk. :D