Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kempování v americkém národním parku? Winnebago představilo speciální edici obytňáků

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Tradičná americký výrobce obytných automobilů Winnebago se pochlubil novou limitovanou edicí National Park Foundation, která dává na výběr mezi obytným minibusem a dobrodružnou dodávkou.

Americká společnost Winnebago, tradiční výrobce obytných automobilů, se pochlubila novou limitovanou edicí obytných vozidel National Park Foundation Series, která dává na výběr mezi dvěma modely. Prvním je klasický obytný vůz Vista, druhým pak kompaktnější obytňák Solis, postavený na základech dodávky RAM ProMaster.

Začněme od většího obytného vozu Vista, který v edici National Park Foundation nově nabízí standardně vylepšený solární střešní systém se třemi panely o výkonu 115 wattů. Oproti standardu tak systém nabídne trojnásobný výkon pro snazší kempování mimo civilizaci.

Na boku si pak můžeme všimnout poměrně masivní markýzy, která je schopná zastínit plochu o rozloze bezmála 28 m2. Na pravém zadním boku je navíc umístěn nový modul s venkovní kuchyňkou, vybavenou chladničkou, dřezem a konektorem pro připojení venkovního plynového grilu či vařiče. Kuchyňka je vybavena vlastní střechou, ve vedlejších dvířkách pak vidíme i venkovní televizi.

Video se připravuje ...

V kabině pak vidíme komfort srovnatelný s menší garsonkou. Nechybí kuchyň s dvoudílným dřezem, vařič se třemi plotnami, trouba, mikrovlnka, lednice ani spousta úložných prostor. Naproti kuchyni je pak příjemně vyhlížející posezení se stolem a pod střechou umístěnou televizí, které by mělo nabídnout pohodlné stolování pro čtyři.

V zadní části vozu vidíme klasické dvoulůžko, naproti kterému je stěna s vestavěnými skříněmi, úložnými prostory a nástěnnou televizí. Další lůžka se pak spouští od stropu - nad sedadly řidiče a spolujezdce. Kromě dřevěného obložení navíc nechybí ani dřevěná podlaha a dostatek světla jak díky oknům, vybaveným závěsy, tak i modernímu osvětlení.

Obytný automobil Winnebago Vista National Park Foundation měří na délku téměř 9,2 metru, uvnitř by měl ubytovat až pět lidí a navíc dostal podvozek SummoSprings, který by měl díky použití mikrobuněčného polyuretanu omezovat přenos vibrací a hlučnosti. Cena vozu startuje v zámoří od 221.034 dolarů, což při současném kurzu znamená od cca 5,4 milionu korun.

Pro skromnější zákazníky má Winnebago v nabídce model Solis National Park Foundation, který je postaven na základech dodávky RAM ProMaster. Nabídne tedy kompaktnější rozměry a nižší cenu, stále mu však nechybí podvozek SumoSprings, standardní terénní pneumatiky, izolovaná skla a zastínění nebo další chytrá kempinková řešení.

Video se připravuje ...

Na střeše výklopného střešního stanu s odvětráním je umístěn flexibilní solární panel o výkonu 220 watt, který nahrazuje starší a slabší panel. Kabina je podstatně menší, stále však nabízí vybavenou kuchyňku, úložné prostory i komfortní sezení. Nechybí rozkládací dvoulůžko nebo kompaktní koupelna se sprchou a toaletou. Další spaní je pak ve střešním stanu.

I menší Solis National Park Foundation nabídne venkovní kuchyňku, avšak podstatně skromnější. Přístup ke kuchyni je řešen jak z prostoru bočních posuvných dveří, u kterých je hlavní kuchyň, tak i z prostoru zadních křídlových dveří, kde jsou připraveny dva výsuvné šuplíky. Ty mohou být využity jak k přepravě drobností, tak k vytvoření venkovní kuchyně.

Kompaktnější Solis National Park Foundation je opět navržen pouze v jedné délce a interiér vozu je uzpůsoben k přepravě a přespání celkem čtyř lidí. Cena v zámoří startuje od 135.561 dolarů, což při současném kurzu znamená částku od 3,3 milionu korun.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme