Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ken Block ukázal nové auto. Do nejbližší rallye vyrazí ve Škodě Fabia

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Známý automobilový šoumen Ken Block byl po dlouhé roky spojen s automobilkou Ford. Tohle partnerství však před dvěma měsíci skončilo.

Ale protože Block chce závodit, musel se poohlédnout po nějakém novém autě. A už víme, co si vybral: minimálně do víkendové americké rallye 100 Acre Wood vyrazí ve Škodě Fabii R5+.

Ta vychází ze standardního provedení pro skupinu R5, je však upravena tak, aby splňovala požadavky americké třídy Open 4WD. Ve srovnání s R5 by "plusko" mělo mít například o něco vyšší výkon (kvůli předpisům však nemá jít o nějaká extrémní čísla) a lepší aerodynamiku. Vůz provozuje stáj McKenna Motorsport.

Že Ken Block usedne za volant škodovky je zajímavé také z toho pohledu, že pro něj půjde o premiéru v českém autě. A také proto, že se zúčastní americké soutěže ve voze značky, která se ve Spojených státech ani neprodává.

Ken si zatím novinku pochvaluje, vyjadřuje se o ní jako o bestii a vyzdvihuje, že Fabia R5 je nejúspěšnějším a nejprodávanějším vozem své kategorie. 

"Pan Gymkhana" do rallye 100 Acre Wood vyrazí s Alexem Gelsominem na místě spolujezdce a určitě bude chtít i s pro něj relativně neznámým autem navázat na svoje dřívější úspěchy. Block se totiž soutěže zúčastnil už devětkrát a sedmkrát ji ovládl. Dvakrát musel kvůli technické závadě odstoupit.

Rallye se jede 19. a 20. března v okolí města Salem ve státě Missouri. Tratě o délce 102 mil pokrývá výhradně šotolina.

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Doporučujeme

18. 3. 2021 17:49
Re: Docela by mě zajímalo
Když představovali poslední verzi R5 Evo, tak tvrdili, že divize Motorsport má díky R5 cca 90 mio. czk ročního zisku. A celkem bych jim to i věřil, protože kára stojí 6 mega, k tomu hromada náhradních dílů pro každé prodané auto a dnes už jich jezdí přes 400 to je asi lepší vejvar než prodávat ztrátové Citigo-e.
Avatar - KANKUNEN
18. 3. 2021 15:11
Re: Docela by mě zajímalo
Škodovka je tak dobrá, že si Š motorsport snad na sebe i vydělali. Radost z českých úspěchů ve světě nepřináší peníze, ale hrdost a radost.
Avatar - Stejsn
18. 3. 2021 14:17
Docela by mě zajímalo
jak moc vlastně účast škodovky v rallye pomohla prodejům. Ale to se bohužel změřit nedá.
Avatar - KANKUNEN
18. 3. 2021 13:16
Ken Block ve Fabce
Aspoň nějaká dobrá zpráva při současném mršení automotivu.