Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kenworth T880 je pracant s širokými možnostmi využití

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Severoamerický výrobce nákladních vozidel Kenworth má skutečně pestrou paletu modelových řad, z nichž k těm nejzajímavějším patří T880.

Kenworth Truck Company, která byla založena v roce 1923, patří k nejslavnějším a zároveň nejprestižnějším výrobcům středních a těžkých nákladních automobilů. Tradiční severoamerické značka je od roku 1945 součástí koncernu PACCAR.

Současná nabídka této značky zahrnuje celkem dvanáct modelových řad, z nichž dvě vycházejí z evropského modelu DAF LF a to včetně jeho kabiny, zatímco zbývající jsou výsledky vlastního vývoje.

Kenworth T880 představuje v nabídce své značky univerzální řadu těžkých nákladních vozidel vhodných pro využití ve stavebnictví i silniční dopravu. Tomu odpovídají široké možnosti konfigurací podvozků, provedení kabin od krátkých denních až po prodloužené se spací nástavbou.

Kenworth T880 je věrný tradičnímu designu i konstrukci severoamerických těžkých nákladních vozidel, což znamená, že využívá žebřinový rám v kombinaci s tuhými nápravami a kabinu řidiče má posunutu za pohonnou jednotku.

Zákazníci mají u této modelové řady široké možnosti výběru konfigurací podvozků. Standardem jsou provedení 6x4, ale vedle nich figurují v nabídce i verze 8x4 nebo 8x8. Pozornost pak přitahují i verze s pomocnými nápravami pro lepší rozložení hmotnosti vozidla na povrch, po němž se pohybuje.

Paleta pohonných jednotek pro tuto modelovou řadu zahrnuje v současnosti přeplňované vznětové agregáty PACCAR a Cummins o objemech od 8,9 do 14,9 litru, disponující výkony 235 až 441 kW a točivými momenty od 1560 do 2280 N.m. Tyto motory mohou spolupracovat s manuálními a robotizovanými převodovkami Eaton Fuller nebo automatickými převodovkami Allison.

Kromě širokého výběru konfigurací podvozků a pohonných jednotek nabízí Kenworth u modelové řady T880 i možnost výběru z několika provedení kabiny řidiče. Vedle krátké denní kabiny jsou k dispozici i tři prodloužená provedení, disponující lůžky a úložnými prostory. Nejdelší z nich pak nabízí skutečně velkorysý obytný prostor, v němž nechybí ani lednice a mikrovlnná trouba.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)