Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Cadenza má facelift, do Evropy se ale nedostane

Michal Fokt
Diskuze (32)
Kia spustí co nevidět v USA prodej luxusního sedanu Cadenza, technicky nejvyspělejšího modelu, jaký kdy tento korejský výrobce na severoamerický trh uvedl.

Kia chce v USA zdvojnásobit své zastoupení v kategorii tzv. mid-size, tedy sedanů střední velikosti. K modelu Optima, jenž operuje na jejím spodním okraji a hraje roli sportovně laděného automobilu, přibude plnohodnotný zástupce této třídy Cadenza, zaměřený spíše na luxus a předvedení veškeré moderní techniky, kterou má automobilka k dispozici.

Severoamerickou premiéru si odbyl na letošním detroitském autosalonu a zahájení prodeje ja na spadnutí, s dovozem do Evropy ale Korejci nepočítají. V Koreji je vůz v nabídce už tři roky, takže nové provedení vlastně znamená facelift již vyráběného modelu, v domácích showroomech pojmenovaného jednoduše K7.

Cadenza, pyšnící se rozměry 4970 x 1850 x 1475 mm a rozvorem 2845 mm hodlá zákazníky nalákat mimo jiné na adaptivní tempomat, kontrolu mrtvého úhlu zpětných zrcátek, systém upozorňující na opuštění jízdního pruhu, audiosystém Infinity s dvanácti reproduktory, LED světlomety... a samozřejmě na evropský design z tužky Petera Schreyera, podpořený u top verze až devatenáctipalcovými koly s pneumatikami 245/40. Jinak jsou standardem osmnáctipalcová kola s obutím 245/45, zavěšená vpředu na McPhersonech, zatímco vzadu je víceprvek.

Od Optimy ji také odliší více než dostatečně zvolená pohonná jednotka. Zatímco zmíněný vůz si musí vystačit se čtyřválci 2,0 a 2,4 l, Cadenza bude sázet prozatím výhradně na přímovstřikový V6 s proměnným časováním ventilů o objemu 3,3 l, jenž roztáčí prostřednictvím šestistupňového automatu s pádly pod volantem přední kola (i Cadenza vychází z platformy Hyundaie Sonata). Motor má výkon 297 koní při 6400 otáčkách a točivý moment 345 N.m při 5200 otáčkách.

Michal Fokt
Diskuze (32)
23. 1. 2013 09:15
Re: nepodarena Kia
Jasne skoda ze tam tie je 1.4tsi alebo 2.0 tdi :-) co ocakavas v tejto triede? Nie je pre eu trh tak dva benzinaki stacia
22. 1. 2013 20:22
Re: nepodarena Kia
Takze akonahle sa mi nepaci dizajn Kie, som fanusikom VW? Dedukcia hodna decka z osobitnej. Nekupil by som zrejme ani VW, ale ano, ich produkcia mi je blizsia, tak ako tebe KIA. Thats it. Apropo ked je rec o autach mas potrebu sa navazat do mojej osoby? Co to auto kreslila tvoja mater?
@ johnn: cim ta tvoj tatko robil, tym si zrejme ostal aj po zvysok zivota, vsak?
22. 1. 2013 16:54
Re: nepodarena Kia
Tak priznej, ze doma mrskas nad VW :-)

Ten se prece drzi sveho kopyta napric generacemi ;-)
22. 1. 2013 16:51
Re: nepodarena Kia
Ne, jen jsem parafrázoval tvůj příspěvek :-!

Vzhledem k tomu, jak moc se tu vyskytuji zanícení "znalci" tvého kalibru, začal můj mozek zpracovávat tyto příspěvky uvedeným způsobem 8-s
22. 1. 2013 15:47
Re: nepodarena Kia
Dobrá,tak už víme,že nejsi prvoplánovaný,ale jsi nechtěný.Originální příspěvky také neumíš.Za nic z toho zřejmě korejci,ani Peter Schreyer nemohou.