Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia EV9 Concept je vize elektrické alternativy k Sorentu. Umí změnit kabinu i vysunout hagusy

David Bureš
Diskuze (5)

Automobilka Kia poprvé naznačuje podobu budoucího modelu EV9. Jeho předobraz je 4.930 mm dlouhé rodinné SUV s netradiční karoserií i kabinou.

Kia už má také svoji řadu čistě elektrických modelů. Jmenuje se jednoduše EV a zatím čítá pouze crossover EV6. Už se ale rýsuje další doplnění této řady. Bude se jmenovat Kia EV9 a automobilka jeho podobu naznačuje stejnojmenným konceptem prezentovaným na právě probíhajícím autosalonu v Los Angeles. Ten podle výrobce „představuje další možnou vývojovou variantu vozidla kategorie SUV“.

Už na první pohled novinka zaujme svými vnějšími tvary. U elektromobilů se obvykle hraje o co nejlepší aerodynamiku, Kia ale v tomto případě přišla s přísně hranatě tvarovaným vozem. Design je podle automobilky provokativní a přizpůsobený čistě elektrickému pohonu.

Pro Kiu charakteristickou tygří masku tak nahradilo digitální řešení s displejem, které světelnou animací vítá řidiče. Zároveň při jízdě slouží jako poziční světla a doprovází tak netradiční vertikální světla denního svícení s jedinečným světelným podpisem.

Právě možnost přepracování předních partií díky elektrickému pohonu umožnilo nově navrhnout také průduchy vzduchu, které tak zlepšují aerodynamiku automobilu. Podobně se v zadní části kapoty na místě vyhrazeném u aut se spalovacím motorem větracím otvorům nachází fotovoltaický panel sloužící jako alternativní zdroj elektrické energie. Aerodynamice pak pomáhá také kamerový systém místo klasických vnějších zpětných zrcátek nebo výsuvné střešní ližiny, které se umějí zasunout do střechy v případech, kdy nejsou potřeba.

Z hlediska rozměrů Kia Concept EV9 zhruba odpovídá rodinnému SUV Sorento. Na délku měří 4.930 mm, je široký 2.055 mm a na výšku má 1.790 mm. Rozvor je pak jako již tradičně u elektroaut opravdu velkorysý, s hodnotou 3.100 mm.

Technický základ poskytla architektura E-GMP vyvinutá pro potřeby elektřinou poháněných automobilů. Využívá nejmodernějších řešení, jako je třeba nabíjení baterií stejnosměrným proudem o výkonu až 350 kW. Kapacitu baterií automobilka nezveřejňuje, mají však stačit na ujetí až 483 kilometrů.

Netradičně pojatý je také interiér Concept EV9. Jeho ústředním motivem je ultra širokoúhlý displej o úhlopříčce 27", který slouží k ovládání multimediálních prvků, klimatizace i komfortních prvků. Ryze futuristický je pak volant, který nemá jen sloužit jako samostatný produkt, ale je nedílnou součástí interiéru - pokud není potřeba, zasune se a je kompletně začleněn do palubní desky.

Speciální je možnost přizpůsobení koncepce kabiny různých funkcím, což opět souvisí s elektrickým pohonem. U elektromobilů se musejí hledat cesty, jak optimálně využít kabinu i během stání, když se auto nabíjí.

Proto tu jsou tři režimy - Active pro samotnou jízdu, Pause připomínající salonek, v němž se sedadla první a  třetí řady otočí proti sobě a mezi nimi vznikne sklopením druhé řady prostor pro stolek, a Enjoy, kdy se otevře výklopná záď a otočí sedadla třetí řady pro možnost užívat si okolí automobilu.

V duchu principu udržitelnosti nechybí udržitelné a ekologické materiály.  K výrobě podlahové krytiny vozidla byly částečně využity recyklované rybářské sítě, látka čalounění sedadel je zase vyrobena z recyklovaných plastových lahví a recyklovaných vlněných vláken. V celé kabině se též používá umělá (veganská) kůže.

Kia Concept EV9 je svým ztvárněním ryzí koncept, její prvky se ale mají objevit u chystaného stejnojmenného modelu. Kdy dorazí, zatím není definitivně jasné, mohlo by to ale už být během roku 2022.

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (5)

Doporučujeme

19. 11. 2021 07:26
Parada
Sa mi paci, ze v dobe, kedy sa ma k veciam a zvlast autam pristupovat racionalne a eko, sa do aut montuju kadejake zbytocne listy, cinkrlatka, svetielka, ktore ako bonus sposobuju rakovinku oci. Well done
Avatar - kuk
19. 11. 2021 06:44
Re: Krása
Jo jo hned po tom co vytáhneš ruku z nočníku. :-!
Avatar - kuk
19. 11. 2021 06:43
Aerodynamika letící tvárnice…
…pro zvýšení dojezdu. :D
18. 11. 2021 19:39
Re: Krása
No tak určitě...
18. 11. 2021 17:48
Krása
Tak dám sem prvý krčmový koment: Toto by som zvládol nakresliť aj ja.