Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia EV9 oficiálně: Obří elektromobil láká i na pohodlné odpočívání

Filip Melich
Diskuze (3)

Automobilka Kia se rozhodla rozdělit premiéru svého největšího elektrického SUV do dvou termínů. Dnes dostáváme pohled na nemaskovaný exteriér a interiér vozu.

Název EV9 se neobjevuje poprvé, Kia jej použila už u konceptu odhaleného v listopadu 2021. Jak logika napovídá, dnes odhalený produkční model EV9 z něj přímo vychází a zachovává nebo rozvíjí většinu jeho designových prvků, takže je sériový vůz konceptu velmi podobný. Nebývá to zvykem, ale v tomto případě se studie obešla bez velkých výstřelků, takže ji nebylo nutné krotit.

Tisková zpráva automobilky říká, že vzhled nového modelu EV9 byl navržen v souladu s designovou filozofií Opposites United, zejména s jejím pilířem Bold for Nature, jehož název české zastoupení značky překládá „Výrazný jako příroda sama“. Podstatou pilíře je spojení elementů z přírodního a materiálního světa… ať už si to znamená cokoliv.

Video se připravuje ...

Jak ale sami vidíte z fotografií, jedná se o velké SUV tvaru krabice se zaoblenými hranami. Důraz se tady kladl na detaily, jako jsou například výrazné linky nad předními i zadními koly, zapuštěné kliky dveří a zřejmě štědré prosklení. Spodní část karoserie je pak po celém obvodu lakována leskle černou barvou, což má zřejmě za účel na jedné straně vůz vizuálně odlehčit a na straně druhé vyvolávat dojem štědré světlé výšky.

Světla vozu jsou vepředu i vzadu orientována vertikálně, přičemž přední světlomety doplňuje digitální tygří maska. Její součástí jsou dva shluky malých světelných zdrojů ve tvaru kostek ledu, které se nacházejí po vnitřních bocích světlometů. Tento prvek s animovaným světelným podpisem bude používán i na dalších budoucích elektromobilech značky. Zadním světlům se tisková zpráva tolik nevěnuje, zmiňuje pouze jejich vertikální řešení.

Video se připravuje ...

Do návrhu interiéru novinky se z designové filozofie Spojené protiklady promítl především pilíř Technologie pro život (Technology for Life), který má zaručit uplatňování pouze takových technologií a inovací, jež podporují pozitivní a intuitivní interakci mezi lidmi a stroji. Kia z vlastností nového modelu EV9 vyzdvihuje dlouhý rozvor, plochou podlahu, tři řady sedadel a slibuje velkorysou prostornost.

Kia EV9 může být vybavena šesti nebo sedmi sedadly, kdy jsou ve druhé řadě buďto dvě nebo tři místa. Opěradla jak předních sedadel, tak těch ve druhé řadě lze sklápět – to prý aby mohli řidič i cestující pohodlně odpočívat při nabíjení… Samostatná sedadla ve druhé řadě lze otočit o 180°, zatímco i pro třetí řadu sedadel jsou k dispozici držáky nápojů a zdířky pro nabíjení mobilních zařízení.

Video se připravuje ...

Z místa řidiče zaujme velký displej digitální přístrojové desky a infotainmentu s plovoucím designem, který se skládá ze dvou 12,3palcových obrazovek, mezi nimiž je jeden 5palcový segmentový displej pro ovládání vybraných funkcí vozidla. Kia zmiňuje „minimum fyzických tlačítek“, což nás spíše naplňuje smutkem než nadšením. Pár jich zůstalo alespoň pro základní nastavení klimatizace a zachoval si je i volant. Na něm zaujme dvojice tlačítek pod středovou částí – Drive Mode a Terrain Mode.

Informace o technice si zatím Kia nechává pro sebe. Zmiňuje pouze, že model EV9 stojí na koncernové platformě Electric Global Modular Platform (E-GMP). Zveřejnění technických detailů je naplánováno až na plnohodnotnou světovou premiéru EV9, jež proběhne koncem tohoto měsíce.

Filip Melich
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
15. 3. 2023 16:43
Pekne
Len to chce ine elektrony.... :yes:
15. 3. 2023 16:30
Re: ???
Kia Telluride s V6 3.8 je este vacsia. Spokojny?
15. 3. 2023 16:10
???
Vetsi uz byt nemuze 🙄
#udrzitelnost