Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Forte na prvních skicách: Tohle je nový Cee’d sedan!

David Bureš
Diskuze (4)
V kompaktní třídě je Kia místo modelu Cee’d na vybraných trzích zastoupena sedanem Forte. Stejně jako Cee’d se i on letos dočká nové generace.

Kia se připravuje na letošní mezigenerační výměnu svých zástupců v nižší střední třídě. Na březnovém ženevském autosalonu poprvé uvidíme třetí generaci Cee’du, která bude vedle pětidveřového hatchbacku dostupná ve formě kombi a patrně i fastbacku, který nahradí třídveřový Pro_cee'd. To na vybraných trzích Kia nabízí kompaktní sedan Forte, který má evropskému Cee’du blízko. Také on se dočká nové generace, která bude odhalena již tento měsíc, na autosalonu v Detroitu.

Ještě předtím však automobilka zveřejnila první nákresy tohoto kompaktního sedanu. A z nich při srovnání se špionážními snímky nového Cee’du vyplývá, že v Žilině vyráběnému hatchbacku bude mít vzhledově blízko. Rovněž využije dozadu protažené světlomety nebo obdobnou masku chladiče. Oproti předchůdcům by se tak novinky mohly přiblížit, dosavadní generace Forte má totiž odlišnou příď než Cee’d a také jinak řešenou palubní desku.

Právě interiér by se mohl v Evropě známému modelu také připodobnit. Zveřejněné snímky dokazují příchod řešení se samostatně stojící obrazovkou multimediálního systému, kterou by měl dostat i nový Cee’d. Ten má mít blíže Hyundaii i30, které takovou koncepci interiéru již využívá.

Automobilka o novém Forte tvrdí, že si bude chtít zachovat svůj sportovní a mladistvý charakter, zároveň ale bude chtít být sofistikovanějším vozem. Dynamický styl se má inspirovat modelem Stinger, mimo jiné posunutím kabiny vzad. Optickým propojením koncových svítilen vůz zase naváže na Sportage.

Z hlediska motorů detaily zatím neznáme, pro budoucí Cee'd je ale již potvrzen příchod mildhybridního modelu s 48V sítí, kterou v budoucnu využije také Sportage. Současné Forte se v USA spoléhá na dvojici atmosférických zážehových čtyřválců o objemu dvou litrů, z nichž jeden pracuje v Atkinsonově cyklu.

Třetí generace Kie Forte bude oficiálně představena 15. ledna na autosalonu NAIAS v Detroitu. Stejně jako dnes bude Forte primárně určeno pro americký trh, kde je nabízeno také ve formě pětidveřového hatchbacku. Dříve bylo k dispozici i kupé Forte Koup, kvůli klesajícímu zájmu o tento druh auta ale byla tato verze loni ukončena. Na domácím korejském trhu se pak sedan Forte prodává pod označením K3.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Plautus
12. 1. 2018 05:25
Re: Ty kola
Možno preto, že ich nebaví kresliť gumu. Majú jej plnú pr.del >:-[]
Avatar - wakantanka
11. 1. 2018 21:09
Re: Dojem
Nechcem ti brat iluzie ale z tohto v serii cela neuvidis. Nahod si markanty Kie na i30 liftback a mas jasno.
11. 1. 2018 13:33
Dojem
Vypadá to relativně fajn, pokud by zadní světla vypadaly stejně i v sérii, bylo by to supr. V interiéru se mi pár věcí nelíbí, i když výdechy klimatizace jsou hezký. Koho ale napadl tak příšerně vypadající tablet mi zůstává záhadou... Jiný značky ho umí zpracovat o dost lépe..
Avatar - Ada je zase tady
11. 1. 2018 12:49
Ty kola
to je ale hnus! :no: Proč ty náčrty přihřátých designérů musí vypadat vždycky tak blbě jen kvůli blbým kolům...