Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia promluvila o budoucnosti Stingeru. Osud nástupce je stále ve hvězdách

Stanislav Kolman
Diskuze (11)

Vlajková loď korejské automobilky nikdy neměla trhat prodejní rekordy, přesto Kia přiznává, že na jistých trzích od modelu čekala víc. O nové generaci se stále nerozhodlo.

Před nedávnem prošla stylová Kia Stinger omlazovací procedurou, na kterou byl tři roky po odhalení modelu ten pravý čas. Nepřinesla žádné revoluční změny, jako spíše kosmetické a motorové retuše. Vždy, když automobilka představí facelift nějakého vozu, začne se pozornost upírat na novou generaci. Obzvlášť u modelu, jehož budoucnost je značně nejistá.

Kia Stinger není prodejním trhákem, to korejská automobilka při uvedení vozu ani neočekávala a od počátku říkala, že jde hlavně o imagovou záležitost. Od premiéry auta se na evropských trzích prodalo asi 10.000 kusů a prodeje pozvolna klesají. Také u nás je potkání Stingera na silnicích takový malý svátek. V roce 2018 bylo dle Svazu dovozců automobilů registrováno 49 kusů, loni už to bylo jen 34 ks.

I když měl Stinger plnit hlavně roli vlajkové lodi, na určitých trzích Kia čekala výraznější úspěch, jak ostatně s odstupem sama přiznává: „Nikdy jsme neočekávali masové prodeje, mělo to být výjimečné auto. Předpokládali jsme úspěch v Americe, na tomto trhu jsme měli obzvlášť vysoká očekávání. Ale prosadit se v tomto segmentu je velmi náročné,“ sdělil před časem evropský šéfdesignér Gregory Guillaume.

To všechno se samozřejmě promítá do plánování budoucnosti tohoto modelu. Jestli tedy vůbec nějaká bude… „Stinger příští generace je stále předmětem studie a o jeho budoucnosti se teprve rozhodne,“ uvedl australský šéf produktového plánování Roland Rivero s tím, že na finální rozhodnutí potřebuje automobilka trochu více času.

Pokud by nakonec druhá generace Stingeru dostala zelenou, není vyloučeno, že přijede ve značně pozměněné formě. Kromě různých karosářských variant a stylu crossoveru se spekuluje také o možnostech pohonu. Šéfdesignér Karim Habib před časem v rozhovoru pro Top Gear uvedl, že by se Stinger mohl vzdát spalovacích motorů a přijet výhradně s elektrickým pohonem.

Inu, nechme se překvapit…

Stanislav Kolman
Diskuze (11)

Doporučujeme

25. 9. 2020 16:56
Re: Jak je to dlouho
Arteon je pro mě osobně předražený průměr, nepraktický passat se všemi nedostatky a bez praktických výhod...ale pokud někdo uvažuje nad autem typu passat a chce se kvůli svému okolí zviditelnit, proč ne...
25. 9. 2020 16:51
Re: Jak je to dlouho
Přitom Arteon ani nenabízí ušlechtilý šestiválec.... ;-\
25. 9. 2020 16:45
Re: Jak je to dlouho
No zrovna arteon je pro mě osobně tak nechutný auto, že to radši Stinger...ale jinak souhlas s výše napsaným, když člověk má těch 1,5 - 2 někam poslat, přemýšlí jinak, než v diskuzi na auto.cz
Avatar - 3_diamanty
25. 9. 2020 16:26
Re: To bych koupil
ved to je prave ten problem stingeru.... ze kto ma na stinger tak uz ma aj na audinu ci medveda... a tak idu zakaznici skor tam... auto to pritom urcite bude paradne ale tak v tychto vodach proste nema moc sanci na nejake extra predaje vedla zavedenej premiovej D3.... ale ako spestrenie som rad ze je na trhu aj ked zda sa ze uz dlho tu stejne nebude.... bohuzial...
25. 9. 2020 16:05
To bych koupil
Já bych si to určitě koupil....říkal jsem pár let zpátky. Teď jsem pořizoval podobné auto (výkon, motor, pohon, velikost) a na tuto Kiu jsem si sice vzpomněl, ale ani mě nenapadlo se na ni jet podívat. Nakonec jsem radši navýšil rozpočet a skončil v německé prémii. Ne že by toto bylo špatné auto, ale prostě to nefunguje, člověk chce za takové peníze něco navíc...A nenápadná také není, aby to byl nějaký sleeper...