Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak zachránit Kiu Stinger? Z vlajkové lodi by se mohl stát elektromobil

Stanislav Kolman
Diskuze (28)

Od počátku bylo jasné, že Stinger nebude žádnou masovou záležitostí, sloužit měl především jako image maker. Přesto je dnes jeho osud nejistý.

Vlajkové GT korejské automobilky se brzy dočká rozsáhlé modernizace. Dobrou zprávou je, že pod kapotou i nadále zůstane 3,3litrový šestiválec se dvěma turbodmychadly. Navíc prý Kia pracuje na tom, aby byl Stinger s touto motorizací ještě silnější. Před časem totiž musela značka reagovat na zpřísňující se emisní normy, nasadila filtr pevných částic a snížila výkon z původních 272 na 269 kW.

Kromě modernizace agregátu se zapracuje také na designu. Podle posledních informací jsou designéři Kie s přídí spokojeni, tady by mělo dojít jen na drobné korekce. Naopak by se více mohla změnit záď a rovněž pracoviště řidiče včetně multimediálního systému.

Otázkou však zůstává, jestli tato modernizace nebude pro Stinger pověstnou labutí písní. Že na tomto modelu nebudou stát prodejní statistiky, to se vědělo už od jeho vzniku. V roce 2018 se u nás prodalo 49 stingerů, v roce loňském to bylo 34 kusů. To je pro srovnání jen o pět kusů více než Kie Soul.

Když se pak nevýrazné prodeje chytnou za ruku s následky pandemie, které výrobce nutí k finančním opatřením a upřednostňování ziskových modelů, nejsou to pro Stinger dobré vyhlídky. Vlastně jedno zaručené řešení pro přežití tohoto modelu by bylo. A fandům současného Stingeru se asi příliš líbit nebude.

„Jak se technologie postupně zaměřují na elektromobily a formují tím celý automobilový svět včetně těchto typů vozů, musíme na tento koncept také zareagovat,“ uvedl v rozhovoru pro britský Top Gear šéf designu Karim Habib. Mezi řádky tak naznačil, že pokud chce Stinger na trhu zůstat, nejspíše se tak stane s bateriemi pod podlahou.

Stanislav Kolman
Diskuze (28)

Doporučujeme

23. 5. 2020 14:50
Re: já myslel, že jí chtějí zachránit
https://www.autoforum.cz/…al-2-5-miliardy/
:D :D :D
Avatar - fOE
23. 5. 2020 12:57
Re: Bohužel BYkupci naprosto selhali
No pockej fostku, to si to zase trochu ohybas. Ja si pamatuju ze ta prvni vlna euforie byla kdyz se o tom aute vedelo pramalo. Vedelo se ze bude vicevalcova zadokolka od kie na ktere makali mimojine exbaworsti (takze zelezo nejspis nebude krap) a ze se bude prodavat i u nas. Tehda tu byl skutecny hype, ktereho jsem se sam zucastnil, ale tak jako jini i ja tehda sve nadseni podminoval spravnou cenovou politikou. Zkracene o uspechu stingru jsem byl presvedcen pokud V6 zadokolku naceni nekam k vrcholnemu superbu nebo passatu (rekneme 1-1,2mil). Jenze pak se na svetlo sveta dostavalo vic a vic infa, mimojine ze zadokolka u nas nebude, ze cena bude v podstate premiova ( nekdy i nad), a s kompletnim infem o tom aute si na zadny hype nevzpominam.
Takze to tve vitezstvi je z ranku don Kichotskych. A jestli na to byt hrdy, nebo se v tom opakovane valet...? :-[]
Avatar - Alf1k
23. 5. 2020 07:47
Re: Zajímalo by mě
Ano kromě těch světel co jsem zmiňoval s tebou souhlasím.
22. 5. 2020 21:13
Re: Bohužel BYkupci naprosto selhali
Množství debat neznačí kvalitu.. :) ale vážně. Chodím sem už nepočítaně let a debaty občas projedu. Spíš tady bylo neustálé vysmívání autu a když nekdo napsal realitu, že ten produkt je prostě srovnatý a v mnohém předčí zavedené hráče, tak se strhla vlna nevole. O tom, že to bude prodejní trhák jsem nic nečetl. Autu hodně fandím a budu fandit komukoli, kdo s něčím podobným přijde. Ale že to bude vzácné auto bylo jasné všem, včetně prodejce. Ty mluvíš o prodejích, ale to je prostě podle mého jiná debata.
Avatar - 3_diamanty
22. 5. 2020 20:15
pekne auto
bohuzial uz ale prislo nie zrovna v idealnej dobe.... podobne ako XE od jagu https://www.auto.cz/…atne-dobe-131946 a nebudem sa divit ked nastupcu uz nedostane a miesto stingera radsej pridu v kii s elektrospotrebicom za 2 melony s dojazdom 300km bez klimy aj to pri klido pido tempe za kamionom a s vetrom v chrbte