Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Provo: Dvoudveřový Juke na korejský způsob

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Kia to se změnou designérského stylu myslí vážně. A úspěch Nissanu Juke jí evidentně nedává spát.

Kia slibovala stylový koncept městského auta už na začátku roku, kdy zveřejnila první skici. A výsledek nazvaný Provo vypadá hodně dobře, takřka závodně. Tygří nos je evidentně minulostí a stoupající linie oken také. Skla jsou však vzhledem k pontonu karoserie a muskulaturním blatníkům poměrně nízká a celek působí až naštvaně. Také pásy předních i zadních světel jsou tvarovány poměrně agresivně.

A proč Provo? Jihokorejci chtějí evidentně provokovat, což se jim určitě zdaří. Sportovní hatchback dostal stříbrošedý lak v kombinaci s jedovatě oranžovými panely střechy. Obří kola jsou chromovaná, oranžová se objevuje také na jejich středech, brzdových třmenech a předním spoileru. Dvě koncovky výfuku jsou integrovány do zadního nárazníku s difuzorem.

Zatímco zvenčí se jedná o modernu, interiéru dominuje retro. Spíše by se dal nazvat kokpitem, tvar palubní desky odkazuje na sportovní prototypy z konce šedesátých let minulého věku a staromilci si zde přijdou na své. Například chromované výdechy ventilační soustavy připomínají lopatky turbíny. Ale i ctitelé nejnovější techniky budou spokojeni, všechny přístroje jsou totiž digitální, analog nečekejte.

Tlačítka byla eliminována na nezbytné minimum. Chybí i klasická řadicí páka, na jejím místě najdeme kromě jednoho ovladače také tlačítko startování a vypínání motoru. Sedadla i prostor mezi nimi pokrývá kůže. Volant se zploštělou spodní částí je pro změnu čalouněn Alcantarou a částečně pokryt chromem. Podrobnosti o použité technice zatím automobilka nezveřejnila.

Kia Provo se představí v Ženevě. Jedná se o radikální koncept možného konkurenta pro

Nissan Juke, její délka jen těsně přesahuje čtyři metry. Jihokorejci se tak chystají do zatím nepočetného segmentu malých crossoverů. Je pravda, že už je zde Kia zastoupena Soulem, ale tomu se moc nedaří. Je hlavně pětidveřový a orientovaný kromě stylu i na praktičnost. Nabízí se celosvětově, z českého trhu však nedávno zmizel. Pokud by sériovému Provu zůstal pouhý jeden pár bočních dveří, bylo by rozhodně zajímavou alternativou. Zůstane zřejmě vyhrazeno pouze Evropanům.

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
4. 3. 2013 17:26
Ved Provo je o inom ...
Keby tak redaktor napisal , ze je to kontra pre auta s posedom skoro na zemi: Citroen DS3 alebo Mini Paceman. Sorry, ale poskakujuci capik Juke je predsa len cosi ine.
3. 3. 2013 20:21
Re: Nový Soul
Tak clovek nemusi byt zrovna nadseny z korejskych aut, ale to ze ceny klesli na trochu "rozumnejsiu" uroven je do velkej zasluhy aj dosledok silnej konkurencie ktoru H/K predstavuje (a to europsky trh aut potreboval ako sol!). Z ich prichodu na europsky trh profituje prakticky kazdy, kto kupuje auto. A je jedno ake...
Avatar - 3_diamanty
3. 3. 2013 16:43
Re: Nový Soul
suhlas.. tato tabulka predaja KII v uSA vravi jasne [odkaz]

soul je druha najpredavanejsia KIA v USA.... inak pedaj optimy je neskutocny a stale rastie.. to auto v amerike musia milovat :yes:

keby euroapn roky nezdieral europana neskutocne drahymi cenami aut tak by nikto po ziadnej korei ani netuzil.... sami europania si za to mozu.. ved oni uz davno ponukali vzdy vsetko o 2 az 3 tisic eur drahsie ako azia.... si zober aj teraz ceny skodoviek.... predrazene sunty.... s prepacenim.... rozumny clovek neam na vyber.... korea ja jasna volba a chvalabohu za korejcov :yes: :yes: :yes: :yes: :yes:
Avatar - Katikakus
3. 3. 2013 15:09
Re: Nový Soul
Presne tak. Soul patri k nejuspesnejsim modelum znacky KIA, to ze, gro prodeju je mimo Evropu neznamena, ze neni uspesny.
Avatar - 3_diamanty
3. 3. 2013 13:05
Re: Nový Soul
boze nestras ;-) .... takato zrudicka ? no co.... asi novy soul opat krasavec nebude ale jeho priorita bude nadalej USA a tam to bude urcite opat uspene auto... pre europu to chce iny dizajn...

suhlasim... zo spy foto na nete je jasne ze pojde len o akusi evoluciu terajsieho soulu, bude to teda nadalej hranata krabicka ktora sa nie kazdemu paci

v europe by mohlo predaju noveho soulu pomoct ak by to dostalo 4kolku o ktorej sa uvazuje.. uvidime