Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Ray z říše mikro-asymetrie: Nové informace, technická data, video

David Bureš
Diskuze (35)
Jihokorejský kei-car bez pravého B-sloupku je poháněn litrovým tříválcem o výkonu 57 kW.

Jihokorejská automobilka zveřejnila podrobnější informace o svém novém mini MPV Ray. Malá hranatá Kia se na domácím korejském trhu prodává od konce letošního listopadu. Zvláštností vozu je chybějící B-sloupek na pravém boku karoserie.

O pohon vozu se stará tříválcový motor o objemu 998 cm3, který disponuje výkonem 57 kW v 6400 min-1. Vrchol točivého momentu 94 Nm leží v 3500 min-1. Jednotka je nabízena ve dvou verzích, ta první spaluje benzin, ta druhá je na LPG. V obou případech tříválec spolupracuje se čtyřstupňovou samočinnou převodovkou.

V budoucnu má vzniknout i elektrická varianta tohoto kei-caru.

Ray má jednoduchou a výraznou karoserii, vzdáleně připomínající větší Soul. Díky krabicovitým tvarům se má vůz pyšnit prostorným interiérem a objemným zavazadlovým prostorem.

Maska chladiče navazuje svými tvary na ostatní současné vozy této jihokorejské značky. Součástí hlavních světlometů jsou u vyšších stupňů výbavy diodová světla pro denní svícení. Diody jsou použity i v koncových světlech.

Z boku zaujme prosklení, které kombinuje hranaté křivky s oblými. Pravé zadní boční dveře jsou posuvné, což usnadňuje přístup do interiéru na úzkých parkovacích místech. Protože na pravém boku auta chybí B-sloupek, při otevření předních i zadních dveří tu vznikne široký vstup dovnitř auta.

Ray, který sdílí platformu s modelem Picanto, je dlouhý 3.595 mm, široký 1.595 mm a vysoký 1.700 mm. Rozvor náprav činí 2.520 mm. Benzinová verze váží 998 kg, Ray na LPG je těžší, jeho hmotnost je 1.042 kg.

Automobil je v Koreji nabízen ve čtyřech stupních výbavy. V základu Ray disponuje 14palcovými ocelovými koly, elektricky ovládanými zrcátky, rádiem se čtyřmi reproduktory, manuální klimatizací, elektrickým stahováním oken či šesti airbagy. Vrchol pak zahrnuje chromované detaily karoserie a interiéru, 15palcová hliníková kola nebo automatickou klimatizaci.

Jméno tohoto městského vozu pochází z anglického jazyka, Ray v angličtině znamená paprsek.

Jihokorejská automobilka toto označení už v minulosti použila. Kia Ray z roku 2010 byl koncept čtyřdveřového futuristického kompaktního plug-in hybridu. Tento sedan byl poháněn zážehovým celohliníkovým 1,4litrovým motorem Gamma s přímým vstřikováním paliva a výkonem 114 kW (155 k), který byl spojen s bezstupňovou převodovkou CVT a elektromotorem se 78 kW.

David Bureš
Diskuze (35)
27. 12. 2011 09:50
Re: Vzhled
Zajímavé, mluvíš o korejském nevkusu a pak dáš příklad dvou japonských aut. Daewoo Tico je totiž taky Suzuki :o)))
23. 12. 2011 14:52
Re: Vzhled
Pochybuju, že tohle má na svědomí Schreyer. Takhle moc určitě nehulí. >:D Ještě že mají evropani vkus a tyhle krabice se tady neprodávají. >:-[]
Avatar - Katikakus
23. 12. 2011 08:23
Re: Vzhled
Clovece, ty to mas v hlave dobre vymetyno... 8-s

Zkus se podivat, kdo v KIA vede design, a co ten clovek delal pred tim.
22. 12. 2011 22:45
Re: razvor 2520mm
a ty si vlastne uplny hnup, jen si hrajes na chytryho >:D

komiku!!! >:D
22. 12. 2011 22:18
Re: Vzhled
Primitivizmus hľadaj iba ak vo svojich myšlienkach. Lepšie by si takýto vozík by si nenadizajnoval, ani keby si sa pri tom posral...
Nekritizuj, čomu nerozumieš.