Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Sorento – další jihokorejské SUV

Michal Fokt
Diskuze (0)
Po Santa Fe přijde druhý sportovně-užitkový model od automobilové skupiny Hyundai, tentokráte však se značkou Kia.

Přestože by se mohlo zdát, že Kia modelem Sorento opouští segment čistokrevných off-roadů, v němž úspěšně působí s vozem Sportage, zdá se, že opak je pravdou. Oficiální zdroje tvrdí, že nejde o nástupce tohoto terénního vozu, ale o rozšíření modelové palety o nové velké SUV, které bude konkurovat vozům jako Lexus RX 300, kterému se také designově velmi podobá.

Automobil bude vybaven zážehovým vidlicovým šestiválcem 3,5 l s výkonem 141 kW, který bude pohánět buď pouze zadní, nebo všechna čtyři kola. Modely s poháněnou pouze jednou nápravou jsou oblíbené zejména v USA, protože vůz zaujme svou robustností, což pro zákazníky mnohdy znamená více, než pohon 4x4. Verze s pohonem všech šestnáctipalcových kol přiřazuje přední nápravu v okamžiku ztráty adheze té zadní. Pro jízdu v obtížném terénu má Sorento též redukci, a na přání je možné pořídit na zadní nápravu též diferenciál s omezenou svorností.

Vůz využívá na přední nápravě dvojité příčná ramena, vzadu pak víceprvkové zavěšení multilink, tedy polotuhou nápravu. Rozvor náprav by měl být 2710 mm, rozchod pak 1580 mm.

Standardní výbava bude neobyčejně bohatá, přesto by však cena vozu měla být výrazně nižší, než u jeho konkurentů. V Evropě by se měl představit poprvé za měsíc na autosalonu v Ženevě, doba jeho zahájení prodeje na Starém kontinentu zatím není známa, dá se však očekávat konec roku 2002.

Michal Fokt
Diskuze (0)