Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia v Ženevě 2007

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Korejská automobilka si pro 77. ročník mezinárodního autosalonu v Ženevě připravila představení sériové podoby modelu Kia cee’d Sporty Wagon, odhalila koncept kabrioletu excee’d a předvedla hybridní model Rio.

Kia cee’d Sporty Wagon

V předsériové podobě se tento vůz představil na podzimním autosalonu v Paříži a nyní v Ženevě se představil ve své finální verzi. Sporty Wagon je odvozen z pětidveřového hatchbacku. V porovnání s ním je při totožném rozvoru 2650 mm o 235 mm delší a 10 mm vyšší. Hlavní předností nového kombi má být logicky rozměrný zavazadlový prostor a páté dveře, které zasahují hluboko do střechy. Oproti hatchbacku nabízí Sporty Wagon téměř o 200 l větší základní objem 534 l a ten lze zvětšit sklopením dělených zadních sedadel až na 1664 l. Stejně jako pětidveřový model se bude kombi nabízet s paletou pěti motorů, třemi úrovněmi výbavy a manuální i automatickou převodovkou. Výroba tohoto modelu bude spuštěna v továrně na Slovensku od letošního srpna a začátek prodejů na českém trhu je plánován na září. Samozřejmostí značky Kia je sedmiletá záruka.

Kia ex_cee’d

Po sportovně laděném konceptu Pro cee’d přichází další vábnička automobilky Kia v podobě studie kabrioletu ex_cee’d. Elegantní automobil je dílem nového šéfdesignéra Petera Schreyera, který do Kia Motors přešel od Volkswagenu. Po technické stránce vychází z připravovaného třídveřového modelu, s nímž sdílí i shodný rozvor 2650 mm, ale vnějšími panely se od něj bude lišit.

V současné době je celkem odvážným rozhodnutím použití klasické plátěné střechy. Peter Schreyer si dával záležet na každém detailu a použitím retro prvků, jako je právě látková střecha, chce změnit jízdu v otevřeném voze v pravý požitek, jako tomu bylo v 60. a v 70. letech dvacátého století. Koncept se předvedl ve stylovém barevném provedení. Karoserie je vyvedena v bílé barvě nazvané „meringue white“ (bílá sněhová pusinka) a střecha má odstín „bitter chocolate“ (hořká čokoláda). V interiéru s koženým čalouněním spolu kontrastují černá a bílá.

Koncept na devatenáctipaclových kolech je předzvěstí sériového modelu, který by se měl vyrábět na Slovensku v Žilině.

Kia Rio Hybrid

Na ženevském výstavišti měla evropskou premiéru Kia Rio Hybrid. Kompaktní automobil je vybaven zážehovým čtyřválcovým motorem o objemu 1,4 litru s výkonem 66 kW (90 k) a točivým momentem 126 Nm. Benzínový agregát doplňuje malý elektromotor o výkonu 12 kW (16 k) a točivém momentu 95 Nm.

Kia Rio Hybrid je prvním automobilem značky vybaveným převodovkou CVT s plynule měnitelným převodem. Výkon obou motorů se přenáší na kola přední nápravy. Hybridní Rio dosahuje maximální rychlosti 180 km/h a z 0 na 100 km/h zrychluje za 12,2 s. Při těchto hodnotách dosahuje kombinované spotřeby 5,29 litru na 100 km a do emise CO2 klesly na 126 g/km.

Hybridní verze běžných modelů jsou většinou těžší než jejich konvenční protějšky, ale Kia dokázala Rio Hybrid odlehčit o 220 kg a to i navzdory skutečnosti, že sebou vozí velký akumulátor.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)