Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kim Čong-un se dočkal nového povozu. Sankcím navzdory vyměnil Mercedes za Rolls-Royce

David Bureš
Diskuze (8)
Vůdce Severní Koreje se dlouhá léta spoléhal na vozy značky Mercedes-Benz. Naposledy ale byl viděn v Rolls-Roycu.

Klíčoví světoví státníci letos výrazně obměňují svůj vozový park. Nové státnické limuzíny se v uplynulých měsících dočkal ruský, čínský i americký prezident. Čelní představitel KLDR Kim Čong-un se však nenechal zahanbit a svůj reprezentativní vůz také vyměnil.

Vyplývá to alespoň z víkendového setkání Kim Čong-una s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Na setkání totiž hlava Severní Koreje dorazila v černém Rolls-Roycu Phantom, tedy voze, ve kterém zatím viděna nebyla. Severokorejský diktátor dosud jezdil v Mercedesu S 600 Pullman, s nímž byl viděn i na letošním summitu v Singapuru, kde se setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Specialisté na Severní Koreu spekulují, že Kimův Rolls-Royce je primárně demonstrací síly severokorejského státníka. Kim chce prý novou luxusní limuzínou propagandisticky ukázat, že zůstává silný, navzdory mezinárodním sankcím vůči KLDR. Je přitom jedno, že se nejedná o nejnovější Phantom, ale jeho minulou generaci.

Zajímavé by bylo také zjistit, jak se severokorejský vůdce k autu dostal. Sankce OSN totiž oficiálně zakazují prodávat luxusní zboží severokorejské vládě. To ale korejské politiky nikdy nezastavilo, už Kim Čong-unův otec, Kim Čong-il, byl vídáván ve vozech značky Mercedes-Benz. Spekuluje se o tom, že se k luxusním autům dostávají přes čínské prostředníky.

Kim Čong-un je každopádně další světový státník, který se letos dočkal nové limuzíny. Ruský prezident Vladimir Putin od letošní inaugurace používá nový reprezentativní sedan ruské produkce, Aurus Senat, zatímco čínský prezident Si Ťin-pching byl v létě poprvé spatřen v nové limuzíně Hongqi N501, která je zase čínské výroby. Americký prezident si pak před několika týdny konečně převzal dlouho očekávanou novou generaci státnické limuzíny, přezdívané Bestie (The Beast), která nese loga Cadillacu. Naopak český prezident Miloš Zeman se nadále spoléhá na vozy Škoda, konkrétně na Superb a od loňského roku též na Kodiaq.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - Martin911Turbo
11. 10. 2018 09:20
Re: Byla to láska...
Ke zdi bych šel za tohle >:D [odkaz]
Avatar - white label
10. 10. 2018 23:18
Re: Byla to láska...
Velmi "překvapivě" si do hudebního klipu vybral zpěvačku...
Za to z tebe jistě sexepeal přímo stříká, resp., z toho co a jak tu píšeš, určitě...
10. 10. 2018 22:35
Re: Byla to láska...
Prečo má v klipe tú úplne najviac antisex babu...
10. 10. 2018 20:07
Re: Byla to láska...
>:D >:D >:D Bejt v KLDR, tak už bys byl určitě v koncentráku nebo u zdi! ;-\
Avatar - Martin911Turbo
10. 10. 2018 16:58
Byla to láska...
[odkaz] >:D