Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koenigsegg vyvezl trojici unikátů. Poznáte, čím jsou jejich karoserie výjimečné?

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Každý supersport společnosti Koenigsegg je výjimečný, tato trojice ale díky speciální úpravě karoserie patří mezi ty nejvzácnější.

Trojice supersportů Koenigsegg v galerii může na první pohled působit vcelku obyčejně, pokud se tedy něco takového o vozech této značky dá vůbec říci. Ve skutečnosti se ale jedná o tři mimořádné vozy, které patří mezi to nejvzácnější, co značka nabízí. Mají totiž speciální úpravu karoserie KNC – Koenigsegg Naked Carbon, tedy nelakovaný karbon.

Video se připravuje ...

Ačkoliv podobný styl úpravy slibují i někteří jiní výrobci, Koenigsegg si opět udělal vše po svém a vývojem speciální povrchové úpravy strávila společnost sedm let. Výsledkem by měl být unikátní vzhled, jaký nenabízí nikdo jiný. To vše navíc při zachování důrazu na nízkou hmotnost a vysokou pevnost.

V rámci procesu výroby karoserie totiž automobilka brousí a leští každou vrstvu epoxidu, který se na karbon nanáší. Výsledkem je skutečně speciální vzhled odhaleného karbonu. Jako první dostal tuto úpravu karoserie model Regera, což se stalo již v roce 2018. Poté následovaly ještě modely One:1 a Jesko, vždy po jednom kusu. Všechny tři modely pak nyní automobilka společně vyvezla k nafocení a snímky zveřejnila na svém instagramovém profilu.

Dodejme, že model Jesko je v okruhovém provedení Attack, což prozrazuje především jeho výrazné zadní křídlo, elegantně spojené se středovou ploutví. Majitel vozu navíc nechal svůj stroj doplnit o několik zářivě červených doplňků.

Zmínku si ale zaslouží také Koenigsegg One:1, postavený na základech modelu Agera R, který rovněž zaujme výraznými aerodynamickými prvky. Za zmínku ale stojí i jeho 5,0litrový motor V8 s twin-turbo přeplňováním, který nabízí výkon přes 1340 koní a 1371 Nm točivého momentu – a to vše pouze na zadních kolech.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme