Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kolín stále ve hře o Toyotu

Michal Fokt
Diskuze (0)
Nedávno proběhlo tiskem, že si již Toyota vybrala pro svou továrnu na výrobu malých vozů Polsko, ale není to zatím naštěstí pravda.

Nedávno proběhlo tiskem, že si již Toyota vybrala pro svou továrnu na výrobu malých vozů Polsko, ale není to zatím naštěstí pravda.

Toyota plánuje postavit ve střední Evropě závod, v němž by vyráběla nový automobil, jenž by měl být menší než Yaris. Ke spolupráci si přizvala skupinu PSA (Peugeot-Citroën), ta se však prý na výrobě ani vývoji podílet nebude. Tyto činnosti by měl zajistit japonský výrobce, a dodá také zatím blíže nespecifikovanou dvojici maloobjemových motorů - zážehový a přeplňovaný vznětový. Výrobky však ponesou loga všech tří automobilek, přičemž PSA se na oplátku postará o distribuci, protože má v Evropě nesrovnatelně hustší dealerskou síť. Vozy Toyota však nejspíš budou v prodeji pouze u vlastních prodejců.

Toyota v současnosti zvažuje místo výstavby závodu a do finále se dostaly blíže neurčené lokality v Polsku a Maďarsku, ale i průmyslová zóna poblíž Kolína, kterou odmítlo BMW (spíše však z politických, než objektivních důvodů). Před časem se objevila zpráva, že se japonský výrobce již rozhodl pro našeho severního souseda, zdá se však, že rozhodnutí dosud nepadlo. Tak držme Kolínu palce. Vzniklo by zde totiž 3500 pracovních míst a investice by dosáhly výše 1,5 miliardy EUR. Nehledě na to, že by export Toyot, Citroënů a Peugeotů výrazně vylepšil neradostnou obchodní bilanci České republiky.

Michal Fokt
Diskuze (0)