Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncept Nissan IMQ přiváží do Evropy technologii e-Power

Tomáš Dusil
Diskuze (4)
Na stánku Nissanu na ženevském autosalonu slaví premiéru koncept crossoveru IMQ. Jde o vůbec první předvedení nového hybridního pohonu e-Power v Evropě.

Co je na starém kontinentě žhavou novinkou, na jejíž praktické vyzkoušení si ještě tři roky počkáme, je v Japonsku horké prodejní zboží. Na domácí půdě se hybridní pohon Nissanu e-Power nabízí už od podzimu 2016, a to ve voze Note. Ten se i díky němu stal v Japonsku nejprodávanějším domácím novým automobilem.

Proč ale takové zpoždění za Japonskem? Nissan to zdůvodňuje velmi dobrými prodejními výsledky elektromobilu Leaf, který se na starém kontinentě těší značné popularitě. Dokonce takové, že je tady nejlépe prodávaným elektromobilem. Nissan ale počítá s poměrně výraznou ofenzívou aut s elektrifikovaným pohonem, přičemž e-Power v tomto sehraje klíčovou úlohu. Dle informací Nissanu by se tak koncem roku 2022, kdy je naplánován příchod technologie e-Power na evropský trh, měly prodeje elektrifikovaným Nissanů pohybovat na úrovni zhruba dvakrát větší, než bude průměr.

„Již nyní je Nissan světovým leaderem v prodeji elektromobilů. S technologií e-Power, kterou chceme v Evropě nabídnout do dvou let, přineseme ještě více čisté mobility většímu počtu zákazníků a tedy uživatelům automobilů,“ řekl k celé věci Roel de Vries, jeden z manažerů firmy Nissan.

Elektřina v akci

Jak bude budoucnost Nissanu vypadat, naznačuje studie crossoveru IMQ, prezentovaná v Ženevě. Kromě hnací jednotky e-Power je koncept vybaven rovněž pohonem všech kol, který má být jednou z verzí hnací jednotky e-Power.

Jak ale e-Power pracuje? Dle Nissanu je tento pohon odvozen od čistě elektrické hnací jednotky, jakou známe z již zmíněného vozu Leaf. Jedná se sice o hybrid, avšak odlišný, než jaký běžně vídáme v konkurenčních vozech, například v Toyotě či Hondě. V případě e-Poweru pohání kola výhradně elektromotor. Spalovací motor je zde pouze v roli pohonu generátoru elektrického proudu, který dobíjí baterii. Jeho přímé spojení s hnací nápravou a potažmo koly není v tomto případě možné. Jedná se vlastně o něco podobného, co známe třeba z Opelu Ampera či Chevroletu Volt. Nebo také BMW i3 ve verzi range extended, tedy s prodlouženým dojezdem.

Jelikož vůz pohání pouze elektromotor, napájený z akumulátoru přes invertor, musí být dostatečně výkonný. Nikoliv pouze o pomocný jako u běžných hybridů. V případě Note e-Power udává Nissan následující velmi zajímavé parametry. K dobíjení akumulátoru typu lithium-ion s kapacitou 1,5 kWh uloženou pod předními sedadly slouží zážehový tříválec o objemu 1,2 litru. Výkon elektromotoru je v Note e-Power 40 kW. Nissan zmiňuje kombinovanou spotřebu paliva 2,9 l na 100 km, objem nádrže činí 47 litrů. Tím nejlepším je ovšem normovaný dojezd skvělých 1300 km na jedno natankování benzínu.

Předností takto řešeného pohonu je dle Japonců vysoký točivý moment už od prakticky nulových otáček, což je jedna z vlastností elektromotorů. Výsledkem je plynulá akcelerace. Spalovací motor tím, že pouze dobíjí baterii, nejsou na něj kladeny nijak vysoké nároky na výkon. A rovněž také nepracuje tak často, jako je tomu u konvenčních hybridů.

Video se připravuje ...

Tomáš Dusil
Diskuze (4)
7. 3. 2019 17:52
Re: Nepracuje tak často
A pak je druhé možné vysvětlení, a sice že dojezd je 1300 km a chybná je udaná spotřeba 2,9 ltr.
Nicméně víme že se zázraky nedějí takže skutečná spotřeba bude podle mě tak kolem 4 litrů
7. 3. 2019 15:00
Nepracuje tak často
K článku:
Motor - ne že nepracuje tak často, ale hlavně pracuje (trvale) v optimálním režimu. Nemá ani částečné zatížení, ani veliké, a tím bude jeho účinnost aspoň 40 % - ve srovnání s dnešním zapřažením spalmotu do trakce, kde je cca 25 %.
Aku, vyrovnávající jen trakční dýchání elmotu, proto může být tak malý a ztráty na něm proto také malé (chlazení malinké). A je tu ještě rekuperace elmotu při brzdění.

Poznámka:
S udávané spotřeby 2,9 l/100km je při nádrži 47 litrů dokonce jízdní dosah až 1600 km. Dosah 1300 km je tedy s rezervou. Nádrž na teoretický dosah 1000 km tak může být i menší - jen 30 litrů.
Avatar - KANKUNEN
7. 3. 2019 14:21
Re: Konečně séiový hybrid.
No to je radosti s dalšího auta s technologií elektrocentrály.
7. 3. 2019 13:44
Konečně séiový hybrid.
A parametry odpovídají tomu, co jsem tady už několikrát uváděl - včetně spotřeby.