Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Konektivitu mohou nabídnout i starší vozy. Jak funguje služba Volkswagen Connect?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)

Prostřednictvím služby Volkswagen Connect můžete udělat „chytré“ auto i z letité ojetiny. Vyzkoušeli jsme, co všechno vůz díky jednomu malému zařízení zvládne.

Mít v novém voze nějakou formu konektivity a spojení s chytrým zařízením je dnes už skoro nutnost, vždyť vyspělé multimediální systémy se dnes stávají součástí i nižších výbavových řad. Jenže co majitelé starších aut, kteří v autě infotainment nemají, přesto by rádi konektivní řešení ve svém voze měli?

Volkswagen na takové řidiče myslí a nabízí pro ně vlastní řešení. „Automobilka Volkswagen nabízí službu Volkswagen Connect, díky níž naučíte chytrým dovednostem vozy vyrobené již od roku 2008. Stačí vám k tomu stejnojmenná mobilní aplikace (zdarma pro iOS od verze 9.0 a Android od verze 5.0) a zařízení DataPlug, které koupíte od autorizovaných prodejců Volkswagen za 990 Kč,“ ilustruje možnosti připojení starších vozů Volkswagen Marek Palman, vedoucí vnější služby After Sales ze společnosti Porsche Česká republika.

DataPlug je malé zařízení, které dostanete v krabičce společně s návodem a dalšími instrukcemi. Instalaci však hravě zvládnete sami. DataPlug se zasune do diagnostického rozhraní OBD2 v prostoru pod volantem a prostřednictvím bluetooth se spáruje s vlastním účtem v mobilní aplikaci, který už možná máte, případně si vytvoříte nový. Jak ukazuje naše přiložené video, první spuštění je otázkou několika minut.

Video se připravuje ...

A co všechno vlastně služba nabízí? V hlavním přehledu aplikace naleznete základní údaje o vozidle: kilometrový nájezd, stav palivové nádrže či data o vaší poslední jízdě. Aplikace uděluje body za ekologický provoz a zobrazuje, v čem se můžete zlepšit. Vyobrazí vaší trasu a prostřednictvím barviček znázorní například místa, kde jste až zbytečně šlapali na plyn.

Zajímavostí je také sbírání „odznáčků“ za jednotlivé disciplíny, díky čemuž můžete k souboji vyzvat ostatní uživatele aplikace. Nabídka připravených úkolů je hodně rozmanitá. Čítá třeba ekologickou jízdu nebo překonání určité kilometráže v jeden den.

Není to ale jen o prostém zobrazení informací a zábavných úkolech. Například zadání ceny paliva vám propočítá náklady na provoz při cestách, které můžete třídit do různých kategorií. Rovněž si můžete vyexportovat svou knihu jízd ve formátu PDF. Další možností je vložení informací o pneumatikách, takže vám aplikace bude orientačně hlídat jejich opotřebení.

Pod kontrolou máte také servisní termíny a při ruce je i seznam nejbližších autorizovaných servisů Volkswagen, ke kterým můžete jediným klikem spustit navádění. Aplikace také umí být užitečným společníkem a pomocníkem v nenadálých situacích. V případě největší nouze samozřejmě nechybí možnost tísňového volání.

Za necelých tisíc korun tedy dostáváte službu, která toho umí opravdu hodně. Pokud máte vůz značky Volkswagen vyrobený od roku 2008 a chtěli byste z něj udělat „konektivní“ auto, Volkswagen Connect můžeme jedině doporučit. A pokud nemáte jistotu, jestli právě váš model tuto službu podporuje, nezoufejte. Informaci snadno získáte na oficiálním webu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Atomas
11. 4. 2019 11:02
Zkušenosti
Pořídil jsem do svého auta ( ročník 2017) a ač mám na telefonu neustále zapnutou GPS, u jízd mi to hlásí, že nemá dostatek GPS dat, aby mohli zobrazit mojí jízdu (Android). Vyloženě blbost jsou soutěže, které Vás nutí jezdit s neustále podtočeným motorem dobrým tak leda na jeho zakarbonování... jinak znáte info o Vašem vozidle ( stav nádrže, km a baterie) a na jiný způsob využití jsem prozatím nepřišel...
4. 4. 2019 22:49
Občas to dost zlobí
Jezdím s tím cca rok a poslední 2-3 měsíce má aplikace na IOS po posledním update dost problémy. Občas se to nepřipojí a neloguje. WV podpora doporučuje aby mobil nebyl připojen k žádnému jinému bluetooth zařízení, což je k ničemu.. Praktický důsledek je, že bych musel mobil odpojit od handsfree, hodinek... nedává mi to pak v takovém případě smysl.