Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koronovirus zasáhl i kamionovou dopravu, firmám ubývají zakázky

ČTK
Diskuze (3)

Českým kamionovým dopravcům ubývají kvůli šíření koronaviru zakázky, od pondělí museli zrušit několik přeprav do Itálie. Kvůli omezení výroby v Číně se snižují i další nákladní přepravy.

Mezinárodní přeprava českých nákladních dopravců se ocitla v krizi už před šířením nákazy, současný výpadek tak může podle dopravců jejich situaci ještě více ohrozit.

"Od včerejška (pondělí) zaznamenáváme úbytek a rušení přeprav z Itálie, i když zatím jde o jednotlivé případy. V souvislosti s omezením výroby v Číně se zastavila kontejnerová doprava, což bude a již znamená omezení výroby v řadě továren a okamžitý výpadek zakázek pro dopravu. Některé provozy mají zásoby pouze na pár dní a jsou na dodávkách z Číny závislé, svou výrobu tedy budou muset omezit," uvedl Felix.

Výpadek dodávek bude mít podle analytika České spořitelny Davida Navrátila vliv zejména na výrobu počítačů. "Podíl mezispotřeby, tedy podíl součástek a dílů dovezených z Číny, představuje čtyři procenta. Pro srovnání, z Německa je to 18 procent. Nejvíce spoléhá na Čínu výroba počítačů s podílem 20 procent, což nepůjde snadno vykompenzovat dovozem z jiných zemí. V případě aut jde jen o dvě procenta," dodal.

Podle Felixe se v některých případech objevil problém i u řidičů, kteří se obávají jezdit do severní Itálie. Nejde prý však o obecný stav. Dopravci šoféry vybavují dezinfekcí a rouškami, těch je ovšem někde nedostatek. "Problém je, že opatření a tzv. zakázané oblasti se rozšiřují každý den a dopravce, který dnes vyšle kamion, neví, jestli se na místo doručení dostane a bude tam puštěn. A už vůbec netuší, zda se mu podaří vrátit zpět," podotkl Felix. Situaci může v dalších dnech a týdnech ovlivnit i případné částečné nebo úplně uzavírání hranic a omezování dopravy.

Kritické situaci, zejména v mezinárodní dopravě, čelili silniční dopravci už před šířením koronaviru. Výkony mezinárodní dopravy klesají čtvrtým rokem po sobě, loni za tři čtvrtletí dopravci zaznamenali meziroční pokles o 33 procent. Nynější úbytek zakázek tak může podle Felixe ohrozit chod řady společností. "Současný výpadek přeprav už dopravci nebudou schopni nijak nahradit. Protože většina vozidel se pořizuje na leasing, bude třeba, aby se do překonání krize zapojily i finanční společnosti," dodal.

Nový typ koronaviru se šíří od prosince z Číny a zabil od té doby přes 2660 lidí, naprostou většinu v Číně. Z evropských zemí se v posledních dnech nákaza šíří v Itálii, dnes ohlásilo první dva případy Rakousko a první případ Chorvatsko.

ČTK
Diskuze (3)

Doporučujeme

25. 2. 2020 22:41
Pane volnější cesty
Mate pravdu. Vyhází lidi z práce a osobák na dálnici neuvidíš Ty volnější cesto, Určitě si děláš náhradní díly na auto, na zahradě těžíš ropu, jsi samozásobitel potravinami a vyrobit zubní pastu nebo radiátor s kotlem pro Vás není problém
25. 2. 2020 21:12
volnější cesty
NO A CO JAKO ? Snad si nějaký přepravce nemyslí že dostane kompenzace . 8-s :-[]