Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Krize ve vedení Volkswagenu končí: Winterkorn zůstává ve funkci

David Bureš
Diskuze (87)
Winterkorn zůstává předsedou představenstva VW Group minimálně do února 2016, kdy mu vyprší stávající smlouva.

Minulý týden se ve vedení VW Group rozhořela krize, která začala prohlášením Ferdinanda Piëcha, předsedy dozorčí rady automobilky, že se mu generální ředitel firmy Martin Winterkorn „vzdálil.“ Krátce na to se začalo spekulovat, že Winterkon je na odstřel a ve své funkci skončí.

Nyní se zdá, že je krize zažehnána. Volkswagen vydal tiskovou zprávu, v níž potvrzuje, že Martin Winterkorn zůstává ve své funkci. Řídící výbor dozorčí rady automobilky se podle oficiálního prohlášení shodl na tom, že Winterkorn je pro Volkswagen nejlepší možný předseda představenstva.

Z tiskové zprávy vyplývá, že šéf Volkswagenu má od výboru plnou podporu. Řídící výbor navíc chce dozorčí radě navrhnout, aby Winterkornův kontrakt končící v únoru 2016 prodloužila. Sám Winterkorn v únoru prohlásil, že neví, zda ve vedení VW Group zůstane i v dalších letech. Zatím je jasné, že Winterkorn v červenci opustí funkci šéfa značky Volkswagen. Místo něj se předsedou představenstva této značky stane Herbert Diess.

Řídící výbor dozorčí rady automobilky Volkswagen řešil současnou krizi na čtvrtečním jednání v Salcburku, které údajně trvalo takřka tři hodiny. Jednání se měl účastnit i sám Winterkorn.

Krize ve vedení Volkswagen, která patrně byla bojem o moc, vyšla najevo minulý týden. Ferdinand Piëch v rozhovoru pro magazín Spiegel uvedl, že je mu Winterkorn vzdálen. Média tato slova interpretovala tak, že Winterkorn ztratil důvěru vedení automobilky a bude odvolán. Proto se hned začalo spekulovat o tom, kdo by Winterkorna mohl nahradit.

Agentura Reuters následně informovala o tom, že Piëch v posledních měsících na zasedáních dozorčí rady kritizoval směřování skupiny za vedení svého bývalého chráněnce Winterkorna. Zejména poukazoval na špatný vývoj na americkém trhu, kde značka Volkswagen v minulých letech citelně ztratila. Piëch je nejen předsedou dozorčí rady automobilky, ale také patriarchou rodinného klanu, který ve Volkswagenu ovládá 50,7 procenta hlasovacích práv.

Nynější prohlášení řídícího výboru dozorčí rady je důkazem, že Piëch je ve svém názoru osamocen. Piëchův bratranec Wolfgang Porsche už dříve prohlásil, že Piëch „prezentuje svůj osobní názor, jehož obsah a podstata nebyla v rodině dohodnuta.“ Winterkorna podpořil také Bernd Osterloh, který v dozorčí radě zastupuje odboráře a Dolní Sasko.

David Bureš
Diskuze (87)
Avatar - AUDIRS6
14. 5. 2015 17:07
Re: Tak už to prasklo
Huraaaa !!!!
Tak sme sa po skoro mesiaci dopracovali k "mierovej dohode" a k jej naplneniu :yes:
OK, tymto zakopavam vojnovu sekeru a dam si "dymku miru" ( bohuzial cigary co mi doniesol kedysi davnejsie znamy, tak uz mi tu navstevy vyfajcili..., tak hadam Davidoff Classic neurazi ;-) ).
Tymto povazujem svoje pochybnosti o tebe za ukoncene a davam verejne najavo, ze ta uz konecne povazujem za chlapa.
Dufam, ze tvoje dalsie spravanie sa v diskusiach moje presvedcenie nespochybni, ze sa budes snazit o korektnu diskusiu bez urazok Boha, mojej rodiny, mna a v neposlednej miere aj mojich oblubencov - Audi.
Nikto si to nezasluzi. Ja sa budem tiez zdrzovat narazok na Citroen a ine pre mna menej zaujimave znacky, ktore aj pri svojich problemoch predsalen maju pravo na existovanie na trhu. Konkurencia je predsa motor pokroku. A ja som nazoru, ze motor ma byt co najsilnejsi, teda aj konkurencia nech je silna ! :yes:

Tebe ako evidentne mladsiemu diskuterovi prajem hlavne mudrost. A to nielen mudrost nastudovanu tu na nete, alebo z casopisov, ale kopec osobnych skusenosti, vdaka ktorym budu mat tvoje slova ovela väcsiu vahu.

Nech ta teda mudrost sprevadza.

Mier ! ;-)
Avatar - Hammunasakra
14. 5. 2015 16:05
Re: Tak už to prasklo
I když sem tohle ne zcela přesný vyjádření už dvakrát osvětlil v SZ tak fajn eště jednou veřejně: To o 4válcích se týká ostatních prémiovek krom Audi
Avatar - white label
20. 4. 2015 12:32
Re: Stejně ho vymete
Zatím to tak moc nevypadá...
[odkaz]
Avatar - twistedTSD
17. 4. 2015 23:40
Re: VW in Amerika
Takový optimista bych nebyl. VW USA podle mě potřebuje podstatně více než jen omladit modelovou řadu...Ale snad to nové velké SUV, které má údajně na tamější trh přijít, by mohlo ke zlepšení situace přispět.
Avatar - donPedro
17. 4. 2015 23:09
Re: SHRNOVAČKA
No to víš, snažím se. Byť ještě ani zdaleka nedosahuji kvalit svých diskusních vzorů. Ale jde mi to snad celkem hezky, ni?