Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Které evropské země jsou nejvíce připraveny na elektromobilitu? Česko skončilo mezi nejhoršími

David Bureš
Diskuze (220)

Česká republika podle zveřejněného žebříčku patří mezi nejméně připravené země Evropské unie na elektromobilitu. Ještě hůře však poněkud překvapivě skončilo Německo.

Přechod na elektromobilitu se v poslední době zdá v Evropě nevyhnutelný, přesto se ukazuje, že mnohé státy ještě nejsou na takovou změnu připraveny. Naznačuje to i žebříček společnosti Zutobi, který se zabýval připraveností jednotlivých evropských států na rozmach elektromobilů.

Zutobi připravenost zemí na elektrovozy počítal na základě čtyř kritérií. Prvním byla cena za plné dobití Tesly Model 3 na 50kWh nabíječce, druhým pak počet internetových dotazů na elektromobil, dalším pak podíl elektromobilů na trhu a konečně posledním počet veřejných dobíjecích stanic na kilometr.

Jakožto společnost patřící Googlu Zutobi využívala dat slavného vyhledávače, stejně jako data od Evropského střediska pro sledování alternativních paliv (EAFO) a databáze Numbeo.

Zveřejněný žebříček pak ukazuje ještě výšku pobídky na nákup elektroauta, počet provozovaných elektroaut v té které zemi nebo růst prodejů elektrovozů v posledních třech letech. Tyto faktory však na celkový výsledek připravenosti země na elektromobilitu vliv neměly.

Nikoliv nečekaně bylo za stát nejvíce připravený na elektrické vozy vyhlášeno Norsko. Dosáhlo na 8,14 bodů z 10, a to díky husté síti dobíječek, stejně jako díky vysokému podílu prodaných elektromobilů nebo levnému nabíjení.

Norsko má navíc velký náskok na ostatní země. Vždyť druhá Velká Británie získala „jen“ 4,73 bodů z deseti, podobně jako třetí Nizozemí (4,68 z 10). I Holandsko je přitom považováno za ráj vozidel s alternativním pohonem, podobně jako Norsko.

Velkým překvapením není ani to, že Česká republika je naopak považována za jednu z nejméně připravených zemích na elektromobilitu. V celkovém žebříčku bylo Česko třetí od konce, s hodnocením 2,1 z 10 bodů. Důvodem jsou hlavně nízké prodeje elektroaut, stejně jako nízká hustota sítě dobíjecích stanic nebo spíše dražší nabíjení. Navíc se ukázalo, že u nás nejsou elektromobily ani moc vyhledávané, co se týče dat z Googlu. Naopak Slovensko skončilo o něco lépe, z 32 zemí skončilo na čtyřiadvacáté příčce, s hodnocením 2,49 z 10 bodů.

Naopak mnohé překvapit může výsledek Německa, které skončilo na úplném chvostu žebříčku, s 1,49 z 10 bodů. Může za to především vysoká cena za dobití, která je oproti Norsku více než trojnásobná. Nijak hustá není ani síť nabíjecích stanic, což však souvisí s velikostí země. Německo však zároveň dokazuje, že rozhodně není zemí, která by se od elektromobility odvracela. Z nehodnocených kritérií vyplývá, že pobídky na nákup elektrovozu patří mezi nejvyšší v Evropě, prodeje těchto aut navíc výrazně rostou, díky čemuž jde z hlediska objemu už o jeden z největších trhů pro elektromobily v Evropě.  

Pro srovnání doplňme, že Zutobi vytvořilo podobný žebříček také pro jednotlivé státy USA. Nejlépe dopadl District of Columbia (tedy metropole Washington) následovaný Kalifornií a Vermontem. Naopak na chvostu byla Severní Dakota, která dopadla ještě hůře než Aljaška, kde vzhledem ke klimatu mají elektrovozy život těžký.

Jak jsou země připraveny na elektromobilitu Jak jsou země připraveny na elektromobilitu

David Bureš
Diskuze (220)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
22. 10. 2021 21:37
Re: Ev+
3,5 mega, překlep
Avatar - rohYpnol
22. 10. 2021 12:44
Re: Kůůůpujte, prvotřdní kvalita! Kůůpujte!
V tom případě jsi naprosto slepý a absolutně tvoje srovnání nelze brát.

Protože jestli nejsi schopný vnímat horší kvalitu materiálů, tristní zpracování a malou prostornost Tesly 3 vzhledem ke konkurentům, tak jsi prostě jouda co nerozezná hrušku od jabka.
22. 10. 2021 11:28
Re: Kůůůpujte, prvotřdní kvalita! Kůůpujte!
Kvalita Modelu 3 je na dobre urovni a je chvalena i v nemeckych testech...
22. 10. 2021 11:27
Re: Kůůůpujte, prvotřdní kvalita! Kůůpujte!
Waaaaau

Jeste nedavno jsi EV opovrhoval, jestli jsem tomu dobre rozumnel.

Romane, ty jdes do sebe :yes:
Avatar - rohYpnol
22. 10. 2021 09:47
Re: Ev+
Copak někde tvrdím že Octavia je konkurentem Tesly S?? Ne!!!

S tím, že MB S je konkurentem Tesly to není tak jednoduché. Pořizovací cenou ano. Vším ostatním ne.