Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mapa nabíječek elektromobilů: Jak najít nabíjecí stanice?

David Bureš
Diskuze (46)

Nabíjecí stanice pro elektrovozy dokážou zobrazit už vestavěné automobilové navigace. Mapové podklady ale mohou být zastaralé, a tak se může hodit nějaká internetová mapa nabíječek.

Elektromobily v roce 2020 podle předpokladů čeká velký boom, když kvůli přísnějším emisním normám výrobci budou muset rozšířit jejich nabídku pro snížení svých flotilových emisí. Jenže s touto expanzí nestačí držet krok infrastruktura, síť nabíjecích stanic je stále minimálně v České republice nedostatečná. A tak se mapa nabíjecích stanic majitelům elektrovozů bude hodit ještě více než dosud, už jen proto, že bude hrozit vyšší riziko, že ta která nabíječka bude obsazená.

Existuje přitom několik map nabíjecích stanic, pomocí nichž řidiči elektromobilů mohou nabíječku najít. Primární možností je samozřejmě se spolehnout na tu integrovanou v navigaci auta – velká část elektromobilů na trhu tímto prvkem disponuje. Každý elektrovoůz se zabudovanou navigací přitom nabízí možnost vyhledání nabíjecích stanic, mnohdy dokonce s ukazatelem, zda aktuální dojezd dostačí na dojetí k ní.

Jenže nejjednodušší možnost je zároveň riziková. Z minulosti máme zkušenosti, že mapa z integrované navigace nemá aktuální podklady, a tak v ní mohou leckteré nabíjecí stanice chybět. Situace se sice zlepšuje, nejnovější auta navíc mají umožnit aktualizaci navigace vzduchem, bez nutnosti navštívit servis (např. připravovaný Volkswagen ID.3), pořád se ale nemusí jednat o stoprocentně spolehlivé řešení. A tak se vyplatí hledat mapy nabíjecích stanic pro elektromobily také na internetu. Existuje jich přitom hned několik, které mohou ocenit různí uživatelé.

Mapy ČEZu, PRE i E.onu

V první řadě tu jsou mapy nabíječek toho kterého poskytovatele elektrické energie. Na stránkách Elektromobilita.cz najdete mapu dobíjecích stanic skupiny ČEZ. Vedle samotného seznamu dobíjecích stanic a jejich lokality na mapě můžete navíc vybírat mezi běžnými dobíjecími stanicemi střídavým proudem a rychlonabíječkami stejnosměrným proudem. Prezentovány jsou i druhy dostupných konektorů.

Podobně funguje také mapa dobíjecích stanic sítě PRE na stránkách PREmobilita.cz. Ukazuje jednotlivé nabíječky včetně podrobných informací o lokaci, přičemž opět rozlišuje mezi rychlonabíječkami a běžnými dobíjecími stanicemi. Podklady si přitom můžete stáhnout.

Nabíjecí stanice sítě E.on pak prezentuje mapa na webových stránkách KdeNabíjet.cz. Opět v detailním zobrazení nechybí přesná lokace té které nabíječky, druhy konektorů nebo třeba otevírací doba.

A co rychlonabíječky Tesla či Ionity?

Už léta má pak mapu svých nabíjecích stanic (respektive „Superchargerů“) automobilka Tesla, a to přímo na svých internetových stránkách. Jde každopádně o celosvětovou mapu, a tak si můžete najít nabíječky Tesly také třeba v USA nebo Číně. Vedle samotných Superchargeů navíc mapa zobrazuje i stanice s pomalejším nabíjením, vybavené konektorem pro vozy Tesla. Na mapě naleznete také oficiální prodejce a servisy. V Česku jsou mimochodem aktuálně čtyři Tesla Superchargery, ve Vestci u Prahy, u Humpolce na dálnici D1, v Brně a Olomouci.

Podobně svoji mapu nabíjecích stanic má také projekt Ionity, což je síť rychlonabíjecích stanic budovaná skupinou kooperujících automobilek, jako je Audi, BMW, Ford, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz, Porsche a Volkswagen. Jelikož se jedná o nadnárodní podnik, je to celoevropská mapa dobíječek. V České republice navíc aktuálně najdete jen jednu Ionity stanici, v Berouně. Vedle hotových a fungujících stanic navíc z mapy vyčtete i teprve budované nabíječky Ionity.

Komplexní mapy

Někdy ale takové mapy nemusejí stačit a uživatel si raději vyžádá komplexní přehled o nabíjecích stanicích v České republice. Jedním z řešením je mapa Asociace elektromobilového průmyslu (ASEP). Ta ukazuje mapy rozličných dodavatelů elektrické energie, stejně jako nabíjecí stanice Tesly nebo nabíječky soukromých poskytovatelů. Opět jsou přitom k dispozici informace o výkonu nabíjení.

Podobně funguje také EVmapa.cz, která vedle českých nabíjecích stanic ukazuje nabíječky i na Slovensku a v bezprostředním okolí hranic. Registrovaní uživatelé navíc mohou mapu doplňovat o další nabíjecí místa. Vedle podrobných informací o té které nabíjecí stanice tu najdete rovněž hodnocení té které nabíječky. Navíc si vedle typů stanice můžete filtrovat třeba jen ty, které přijímají platby tankovací kartou CCS.

Nabíjecí stanice pak dnes už umí zobrazovat také Google Mapy. Stačí do vyhledávacího políčka zadat heslo „nabíjecí stanice“ a na mapě se zobrazí ty nejbližší nabíječky v okolí. Jen u vybraných se ale dočkáte též informací o typu konektorech nebo výkonu nabíjení. Obdobně to funguje i na Mapách od Seznamu

David Bureš
Diskuze (46)

Doporučujeme

7. 4. 2020 09:45
Re: disel gate
Prý jízda EV snižuje agresivitu za volantem :-) Asi jak to furt nehrčí a nevibruje...
6. 2. 2020 11:09
Re: To je chaos
Kdybyste nebyl hloupej, tak byste věděl, že EU vyřešila jednotný standard pro DC i AC nabíjení již v roce 2011.
3. 2. 2020 21:17
Re: Je to prosté...
Jasně, Škodovka v dnešní velikosti už tady stojí 50 let, Nošovice a Kladno taktéž. A fabrika VW v Bratislavě je už tady od ruské invaze...
Mimochodem, VW ID.3 se třeba vyrábí ve fabrice po Phaetonu. A jak jistě možná už víš, elektrická Kona se bude vyrábět v Nošovicích...
Vyčítáte elektromobilitě něco, co je v kompetenci výrobce (zda stavět novou fabriku nebo využít stávající linky). To je trochu mimo mísu...
Avatar - Barrichello
3. 2. 2020 20:10
Re: Je to prosté...
Ty fabriky už stojí, v tom je ta sranda víš zatímco na tohle se všechno staví nové....
3. 2. 2020 16:04
Re: Je to prosté...
A spalovací auto přivezou na modrém obláčku již hotové, že chceš elektrice vyčítat výrobu?