Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

KTM 990 SuperDuke – oranžový ďáběl (+VIDEO)

redakce AUTO.CZ
Diskuze (14)
Rakušané slibovali skvostný cesťák s litrovým motorem už delší dobu, všichni zájemci se konečně dočkají, protože na jaře 2005 se do jejich rukou dostanou první kousky. Tato motorka je stavěná na zdolávání těch nejsilnějších emocí...

Nepopsatelný design, skvělé jízdní vlastnosti a brutální síla dvouválce – přesně to nabízí největší novinka rakouské firmy KTM. Pokud chcete vidět na vlastní oči, co tento ďábel dokáže, na konci článku najdete video, ve kterém se jezdí po zadním, gumuje, skáče a kličkuje mezi auty ve stopadesáti. Je to nejsilnější motorka v historii značky!

Z bláta na cestu

Budoucí kroky rakouské KTM jsou jasné, rozdělit úsilí do více oborů a strhnout ze sebe nálepku výrobce krosových a enduro motorek. KTM se však pomalu začíná pouštět i do silničních motocyklů, začalo to supemotardovými modely a hlavně angažováním v seriálu MS silničních motocyklů (125 cm3). Letošní hlavní novinky jsou tři a všechny obouvají silniční pneumatiky. To ale neznamená, že by KTM opouštěla vody off-roadu, to vůbec ne.

Konečně je tu!

Rakušané slibovali skvostný cesťák s litrovým motorem už delší dobu, všichni zájemci se konečně dočkají, protože na jaře 2005 se do jejich rukou dostanou první kousky. Tato motorka je stavěná na zdolávání těch nejsilnějších emocí, trumfů má k tomu v rukávu několik. Začneme u skvostného designu, těžko popsatelné křivky stroje zdůrazňují svalnatou anatomii a agresivní kukuč SuperDuka. Ostře tvarovaná nádrž připomíná umělecké dílo a pohled na dvě do nebe trčící výfukové koncovky dává tušit, co se bude dít po stisknutí tlačítka startéru. Motorka se bude prodávat ve dvou barevných verzích, připravena je tovární oranžová a rošťácká černá.

Muší váha

Dalším esem a jasným argumentem pro vznik a očekávaný úspěch této KTM jsou jízdní vlastnosti. Plně věříme tomu, že SuperDuke pojede přesně tak, jak vypadá. Nízká hmotnost, výkonný motor a precizní podvozek – tyto atributy jsou vyzdvihovány u téměř každé motocyklové novinky, jenomže u KTM to skutečně funguje, alespoň ze zkušenosti s dřívějšími modely. Široká řidítka a poměrně vysoké sedlo (855 mm), to bude vážně zábava, zvlášť při celkové hmotnosti 184 kg, která je navíc rozložena mezi přední a zadní kolo v poměru 51:49.

Za tak skvělá čísla můžeme poděkovat příhradovému rámu z chrommolybdenových trubek, jehož hmotnost je necelých 10 kg. Pocit jistoty při jízdě dodává i kvalitní odpružení, vpředu nalezneme nastavitelnou vidlici upside-down s průměrem 48 mm, vzadu rovněž nastavitelnou (Monoshock) – obě od dvorního dodavatele odpružení White Power. Brzdy má na svědomí Brembo, vpředu jsou dva 320mm kotouče se čtyřpístky a vzadu jednoduchý kotouč o rozměru 240 mm.

Brutální jízda

To nejlepší jsem si nechal na závěr. Pod nohama jezdce bude prskat dvouválcový motor LC8, který jsme měli možnost otestovat na modelu 950 Adventure. Motor je mírně upravený, objem vzrostl díky většímu vrtání a zdvihu z 942 cm3 na 999 cm3, což dává výkon 88 kW/120 koní, model Adventure jich má necelou stovku. Točivý moment je u modelu SuperDuke rovných 100 Nm! To znamená, že máme tu čest s nejvýkonnější motorkou v historii rakouské značky. Plnění má na starosti elektronické vstřikování paliva. Motor váží podle výrobce pouhých 58 kg, což je údajně o 20 procent méně než je obvyklé u konkurence.

Jezdec má k dispozici přístrojový panel podobný tomu u modelu Adventure, informace jsou rozděleny mezi analogový otáčkoměr a multifunkční displeje zobrazující rychlost, denní a celkové počítadlo kilometrů, čas, teplotu a další kontrolky. Pokud si stále nedokážete představit, jak šílenou motorkou KTM 990 SuperDuke je, stáhněte si propagační video (3 minuty, 9 MB), ve kterém se jezdí po zadním, gumuje, skáče a kličkuje mezi auty ve stopadesáti, to vše v rytmu punku a metalu s prostřihem na bitku a la Fight Club.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (14)