Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kupte si raritní speciál Mitsubishi, je devadesátkovou vzpomínkou na úspěchy v rallye

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Japonská automobilka stavěla na přelomu osmdesátých a devadesátých let silná provedení modelu Galant. Tento kousek si dokonce zasoutěžil.

Mitsubishi Galant VR-4 je výkonná varianta modelu, kterou japonská automobilka připravovala pro šestou (1988-1992), sedmou (1992-1996) a osmou (1996-2002) generaci. O pohon se staral dvoulitrový přeplňovaný čtyřválec s označením 4G63, k nejlepším vlastnostem na jakémkoliv povrchu samozřejmě pomáhal pohon všech kol.

Tento kousek byl navržen coby účastník skupiny A. Aby se Mitsubishi této kategorie světového šampionátu v rallye mohlo zúčastnit a splnilo požadavky FIA na homologaci, postavilo pět tisíc kusů pro Severní Ameriku, Nový Zéland, Austrálii, Japonsko a další asijské trhy.

V letech 1988 až 1992 vyhrál speciál tři závody, roku 1989 ve Finsku a Velké Británii, o dva roky později pak také ve Švédsku. Galant dále zaznamenal čtrnáct umístění na stupních vítězů, přičemž za volant usedala esa jako Ari Vatanen, Timo Salonnen, Jimmy McRae či Kenneth Eriksson. Exemplář, jenž brzy zamíří do aukce, zvítězil na akci Rallye Côte d’Ivoire Bandama v roce 1990 a šasi připravovala společnost Matter pro Patricka Tauziaca a kolegu Clauda Papina.

Zajímavé je, že Mitsubishi po skončení sezony nechalo vozy v Pobřeží slonoviny, namísto jejich nákladné přepravy zpět. Tento konkrétní Galant se nalezl za jedním z tamních obchodních zastoupení a nakonec byl exportován do Francie, kde prošel kompletní renovací. Součástí všech dokumentů je i homologační certifikát od Matter Motorsport, což potvrzuje originalitu samotného šasi.

Aukční společnost RM Sotheby's poskytne vůz nejvýše přihazujícímu zájemci příští víkend v Monaku. Odhadce očekávají příhoz v rozmezí od 90 do 130 tisíc eur, tedy až 3,3 milionu českých korun.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme