Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kupte si skutečnou raritu: Na prodej je monopost formule 1 pro tři osoby!

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Pokud vám vlastnictví „obyčejné“ formule nepřijde dostatečně zajímavé, zaostřete pozornost na Arrows AX3 pro tři lidi.

Aukce a prodeje monopostů formule 1 jsou v posledních letech populární, koupit můžete vše od historických kousků až po závodní stroje z dob nedávných. Vedle tradičních vozů se však občas objeví na prodej i auta, která v šampionátu nikdy nezávodila. A přesto vzbuzují obdobnou, ne-li větší pozornost.

Řeč je kupříkladu o Arrowsu AX3, což je vůz postavený v roce 2001 ne pro jednoho, ale hned tři členy posádky. Dva takové kusy jsou nyní k mání na serveru Heritage-F1. Oba vznikly roku 2001, kdy se tým prezentoval slavným černooranžovým zbarvením díky titulárnímu sponzorovi Orange.

Toho času týmu šéfoval vlastník Tom Walkinshaw, slavný konstruktér závodních aut, který se o formuli pro tři osoby více rozpovídal: „Arrows AX3 byl navržen tak, aby poskytoval opravdový zážitek z toho, co pilot F1 vidí a zažívá v kokpitu. O akceleraci, silách a brzdění jste si toho mohli přečíst opravdu hodně, ale až toto dalo příležitost lidem ukázat, co to skutečně obnáší,“ popsal.

Monopost neztratil grády ani po stránce motoru, v útrobách nalezneme desetiválec Hart. S působivým původním zvukem se však budete muset rozloučit, auto dostalo tlumič, aby vyhovovalo předpisům závodních okruhů, které bojují s omezením hluku. Jinak je ale zážitek ve srovnání s klasickou formulí takřka totožný. Zajímavé je i uspořádání sezení. Pilot usedá doprostřed vepředu, cestující za ním pak vedle sebe, což připomíná koncepci McLarenu F1.

Nejde přitom o jediný takový projekt. Kromě vícero třímístných formulí vzniklo i několik dvoumístných. Jednu ostatně před časem stvořilo samo vedení šampionátu, aby vybraným šťastlivcům poskytlo právě onen parádní zážitek z okruhové jízdy ve formuli 1. Stále ale platí, že jsou takové stroje raritou, čemuž odpovídá i jejich cena. V případě Arrowsu se bavíme o částce 595.000 eur, což v přepočtu znamená něco přes 15 milionů korun.

Foto: heritage-f1.com

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
10. 7. 2018 12:58
Páčka stieračov
Predám páčku stieračov na Škodu Favorit/Forman. Nová, model po facelifte (tmavohnedá). Cena 350 Kč + poštovné.
Avatar - Missouri
10. 7. 2018 10:36
Pane Kolmane,
když už nutně potřebujete národu sdělit, že je na prodej nějaká absurdní hračka, co kdybyste příště zvolil méně pouťový titulek? Nebo jste také jedním ze zarytých vyznavačů titulkových klišé? Myslíte si snad společně se Zemanem, že jsou lidi blbci? :-O