Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kupte si tahač, který nikdo jiný mít nebude. Pracovalo na něm AMG

Jan Zajíc
Diskuze (0)

AMG si spojujeme zejména s rychlými verzemi osobních mercedesů. Víte ale, že se tahle firma podílela také na vývoji tahače?

Možná tušíte, že šlo o stroj značky Mercedes-Benz. A máte pravdu, kromě německé automobilky a AMG pak do projektu byla zapojena také společnost Dekra.

Výsledkem spolupráce byl Eurotruck 1. Koncept tahače budoucnosti se světu představil v září roku 1989 s dieselovým šestiválcem o objemu 14,6 litru a výkonu 353 kW. A šlo o plně funkční vozidlo.

Eurotruck 1 už na první pohled upoutá netradičním designem, především horní části kabiny a střechy. Smyslem takové úpravy samozřejmě bylo zlepšit aerodynamiku a dosáhnout co nejnižší spotřeby paliva.

Myslelo se ale také na bezpečnost - nejen řidiče, ale také chodců a cyklistů. Na druhou stranu tomuto záměru trochu odporuje přítomnost telefonu a faxu v interiéru - navíc hned vedle řidiče.

Konstruktéři dnes vidí ještě jeden problém. Futuristický design prý zhoršil výhled z kabiny.

Jinak ale tahač dostal na svou dobu unikátní prvky. Řidiči s manévrováním pomáhalo několik kamer a parkovací senzory. Nechyběl ani integrovaný navigační systém, popisovaný jako “zařízení pro vyhledávání ulic".

Co se po představení s tahačem budoucnosti dělo dál, to bohužel přesně nevíme. Někdy v uplynulých letech ale skončil v rukou nejmenovaného sběratele, který se o něj údajně velice dobře staral.

Nyní, po více než 30 letech od premiéry, je Eurotruck 1 na prodej. K mání je u nizozemského prodejce, který za unikátní vozidlo požaduje 39.800 eur, tedy asi 1,1 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme