Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

LaFerrari XX bude pohánět motor V6 Turbo z formule 1

Michal Fokt
Diskuze (35)
Závodní verze Ferrari LaFerrari nezůstane u motoru V12 ze silniční verze, mělo by dostat šestiválec, odvezený od motoru pro formuli 1.

Nejostřejší Ferrari současnosti, hybridní supersport (nebo chcete-li hypersport) LaFerrari, je standardně poháněn atmosférickým motorem V12 6,3 l o výkonu 800 koní a s točivým momentem 700 N.m, doplněným o 163k elektromotor, což je verze, za kterou by se nemusel stydět ani špičkový závodní speciál.

Proto překvapí, že britský Top Gear přišel s informací, že okruhová verze Ferrari LaFerrari XX, určená pro značkový pohár, dostane úplně jiný motor. Vlastně ani nemůže být odlišnější, velkoobjemovou atmosféru totiž má nahradit extrémně downsizingovaný šestiválec patrně o objemu 1,6 l.

Ano, tušíte správně (zvlášť pokud jste si přečetli nadpis) – Ferrari prý zamýšlí vybavit LaFerrari XX přeplňovanou šestiválcovou šestnáctistovkou, odvozenou od motoru pro současnou formuli 1. Z marketingového hlediska rozhodně geniální tah, plně odpovídající původním prohlášením Ferrari, že XX bude „okruhové hyperauto“ a jako takové by mělo dostat velmi speciální pohonnou jednotku.

Zatím není známo, zda Italové zachovají hybridní naturel auta, ale bylo by asi chybou, kdyby ne. V tom případě je možné, že LaFerrari XX bude mít z F1 více techniky, než jen spalovací motor, kombinovat V6 Turbo s hybridním systémem silničního LaFerrari by asi bylo zbytečně komplikované…

Zatímco tato zpráva je v rovině spekulací, šéf Sporting Activity Department Ferrari Antonello Coletta Top Gearu prozradil, že LaFerrari XX bude podobně výkonné jako výchozí model, ale s lepší aerodynamikou, nižší hmotností, vylepšenou elektronikou, sportovnějším šasi a závodním obutím. První exempláře by se měly začít vyrábět zkraje příštího roku, premiéra by tedy mohla proběhnout už na podzim v Paříži.

Michal Fokt
Diskuze (35)
Avatar - Petrolhead_CZ
4. 5. 2014 10:45
Re: V6 nebo V12
Tady jde o to, že Ferrari nemá jediný důvod tam cpát jiný motor, když je ta jejich nejnovější V12 ze silniční verze naprosto ultimátní pohonná jednotka, která je fundamentální částí ohromnýho úspěchu, který LaFerrari slaví u novinářů, kteří s ním minulý týden jeli poprvé a všichni netajili největší nadšení a je jasné, že to bude největší bomba a nejpurističtější náčiní z trojice.

Jinak: [odkaz] Tohle je jasná védvanáctka, takový řev nedělá nic jiného a zkušené ucho to okamžitě pozná.
4. 5. 2014 09:14
Re: LaFerrari FXX bude mít V12
Tady je článek o Maserati? Netoč se jak kohout ;-)
Avatar - flyboyeda
4. 5. 2014 09:09
Re: A to je dobrá, nebo špatná zpráva ?
Mě se líbí jak se Renault v reklamě chlubí motory z F1, které jsou v tomto roce nejhorší a nikdo z týmu F1 nechce Renault motor ani vidět
Avatar - flyboyeda
4. 5. 2014 08:53
Re: LaFerrari FXX bude mít V12
Tak *, pardón Maserati SUV mít bude a bude mít motor z Ferrari

https://images.search.yahoo.com/images…
Avatar - RWD
4. 5. 2014 08:44
Re: A to je dobrá, nebo špatná zpráva ?
V reklamštině "odvozený" má pouze navodit dojem výkonů jako v F1, ve skutečnosti tam ale klidně můžou dát opět V12 a říkat že materiály a zkušenosti v tom jsou jsou odvozené z F1, to koneckonců říkají už dlouho.