Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini a Bugatti řeší příjemné starosti. Mají na roky dopředu vyprodáno

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Jedna rána za druhou - covid, nedostatek čipů, válka. Člověk by řekl, že firmy v automobilovém průmyslu budou trpět jako nikdy dříve. No, jak které… 

Přední výrobci supersportů, automobilky Lamborghini a Bugatti, si na krizi rozhodně stěžovat nemohou, mají totiž do roku 2024 (resp. do roku 2025) zaplněnou kapacitu objednávek.

Italská automobilka hlásí v první polovině roku 2022 rekordní prodej vozidel. Během šesti měsíců stihlo Lamborghini dodat již 5090 vozů, což je 4,9% nárůst proti stejnému období v roce 2021 a také to znamená nárůst provozního zisku o obrovských 70 %. Není překvapením, že se o více než polovinu prodejů (61%) zasloužilo SUV Lamborghini Urus. 

Video se připravuje ...

“S vysokými úrokovými sazbami a inflací jsme stále silní,” prohlásil Stephan Winkelmann, výkonný ředitel značky. “S cenami za energie, které raketově rostou, a to zejména v Evropě, jsme zatím nezaznamenali žádné zpomalení.” Navzdory zvyšujícím se nákladům na výrobu Winkelmann ujišťuje, že momentálně Lamborghini žádné zásadní zdražení neplánuje. 

Podobně se daří Bugatti. Nedávno automobilka představila hypersport W16 Mistral, který je symbolickou rozlučkou s legendárním šestnáctiválcem od Bugatti. Devětadevadesát kusů zcela nového modelu, který stojí více než 120 milionů korun, je již vyprodáno. Pozitivní náladě v táboře Bugatti se tak nelze ani přinejmenším divit. 

“V tuto chvíli žádné zpomalování nepozorujeme, právě naopak,” řekl Mate Rimac, generální ředitel skupiny Bugatti-Rimac. “S Bugatti jsme vyprodaní až do roku 2025. Takže i když krize bude pokračovat ještě pár let, vyjdeme z toho silnější.”

Skupina Bugatti-Rimac těží mimo jiné z elektrické značky Rimac, kde je nyní velkým tématem supersport Nevera s výkonem 1900 koní. Pod skupinu spadá ještě Rimac Technology, které dodává komponenty pro elektromobily v automobilkách Aston Martin, Hyundai a Porsche. 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme