Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Gallardo LP570-4 Blancpain Edition: Pocta závodům

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Sérií Blancpain Edition oslavují Italové úspěch závodní série Lamborghini Blancpain Super Trofeo.

Lamborghini Gallardo LP570-4 Blancpain Edition má v sobě spojovat ducha závodního vozu s exkluzivním designem a použitelností v každodenním provozu. Supersportovní kupé odvozené z modelu Gallardo LP570-4 má vzniknout v limitované sérii na počest závodní sérii Lamborghini Blancpain Super Trofeo.

To vedle designu a jízdních výkonů připomíná i pojmenováním po hlavním sponzorovi, jímž je hodinářská společnost Blancpain. Tuto firmu založil Jehan-Jacques Blancpain v roce 1735 a ve dvacátém století byla proslulá svým odporem ke quartzovému hodinovému strojku.

Jeden z modelů značky Blancpain vybralo pro své potápěče americké námořnictvo a nosili jej rovněž potápěči ve slavném dokumentu Svět ticha z roku 1956 od Jacquese-Yvese Cousteaua. V současnosti je společnost Blancpain členem skupiny Swatch Group a sídlí ve švýcarském městě Paudex.

Nový zástupce desetiválcových Lamborghini se od svých sourozenců na první pohled odlišuje rozměrným spoilerem na zádi a novou kapotou motoru. Spoiler má zvyšovat stabilitu Gallarda při vysokých rychlostech a kapota motoru má přispět k lepšímu odvodu horkého vzduchu z motorového prostoru.

K dalším viditelným novinkám patří kola Skorpius a žlutě lakované brzdové třmeny, které se zakusují do karbon-keramických kotoučů. Uhlíková vlákna jsou použita i na vnější zpětná zrcátka a difuzor pod zádí. Všechny vozy série Blancpain mají mít černý lak karoserie.

Interiér Blancpain Edition má podobně jako exteriér posilovat sportovní charakter vozu, ale bez snížení komfortu řidiče a jeho spolujezdce. Celý interiér je čalouněn černou Alcantarou, kterou doplňuje prošívání žlutou nití a karbonové komponenty na palubní desce, středové konzole, výplních dveří a volantu.

Gallardo LP570-4 Blancpain Edition je s hmotností 1340 kg nejlehčím současným Lamborghini schváleným pro běžný provoz. V letech 2007 a 2008 vyráběné Gallardo Superleggera bylo s hmotností 1330 kg jen o 10 kg lehčí.

Před zadní nápravou italského kupé pracuje podélně uložený vidlicový desetiválec poskytující z objemu 5,2 litru výkon 419 kW (570 k). Tento motor vychází z již zmiňovaného provedení Superleggera. Poháněna jsou všechna čtyři kola prostřednictvím převodovky e-Gear. Díky výše uvedené hmotnosti se může Gallardo Blancpain pochlubit poměrem hmotnosti k výkonu 2,35 kilogramu na koně.

Akceleraci z 0 na 100 km/h zvládne kupé s býkem ve znaku za 3,4 s a z 0 na 200 km/h zrychlí za 6,8 s. Maximální rychlost Gallarda LP570-4 Blancpain Edition je 320 km/h.

Automobilka prozatím neuvádí kolik vozů v tomto provedení hodlá vyrobit. Zveřejněna prozatím nebyla ani cena.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - Ham.
28. 9. 2010 22:10
Re: zrychlení
určitě chyba, pod 10 to nedá ani za prase, reálně tak za 11 s.
Avatar - Flash666
28. 9. 2010 11:45
wow
Dokonaly design. proste luxus.nemam co dodat