Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini ukázalo sestavování starého motoru V12 pro nový projekt

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Italové znovu připomínají svůj zatím tajný projekt, ve kterém velmi pravděpodobně znovu staví první prototyp ikonického modelu Countach LP500 Prototype.

Zhruba týden po zveřejnění videa, na kterém šikovné ruce čalouníků mistrně vytváří nový interiér evidentně staršího modelu Lamborghini, zveřejnil italský výrobce supersportů další tajemné video. Z kabiny se ovšem přesunul do motorového prostoru.

Na videu trvajícím lehce přes minutu můžeme vidět skládání motoru V12, během kterého technici ukládají na své místo ventily, pečlivě vyměřují vůle, motor kompletují, zapojují veškerou kabeláž a následně ho ukládají do motorového prostoru vozu, jehož karoserie zatím zůstává ukryta ve stínu.

Přesto se nabízí víc než pravděpodobné teorie, že jde o záběry ze stavby původního prototypu Lamborghini LP500 Countach. Právě letos si totiž automobilka připomíná 50 let od jeho představení na autosalonu v Ženevě, které výrazným způsobem ovlivnilo celou scénu supersportovních automobilů.

Tuto teorii přitom potvrzují nejen titulky na konci videa, které se ohání frázemi jako „Před 50 lety vydláždil cestu budoucnosti a nyní je zpátky na silnici,“ ale také drobné detaily v samotném videu. Při zástavbě motoru je například vidět ikonické žebrování na pravém boku Countach LP500 Prototype – kousek za dveřmi spolujezdce. Ostatně i podle tmavých záběrů odpovídá celá tato zadní partie.

Video se připravuje ...

Automobilka sice zatím neprozradila žádné bližší detaily, jedinou alternativou ke stavbě původního konceptu by ale mohlo být snad jen rozšíření nabídky služeb renovačního studia značky. S ohledem na právě oslavované výročí bychom si ale vsadili spíš na stavbu původního konceptu.

Originál z roku 1971 měl totiž potkat poměrně neslavný osud. Zatímco v Ženevě sklízel obdiv a potlesk, automobilka ho údajně v roce 1974 použila během crash testů a následně sešrotovala. Při jeho historickém významu by si ale rozhodně zasloužil povstat z popela.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme