Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover nestačí vyrábět nové modely Range Rover a Range Rover Sport

David Bureš
Diskuze (21)
Ohromný zájem o nové modely je pro Land Rover velký úspěch. Zároveň to ale pro něj znamená problémy.

Land Rover podcenil poptávku po nových generacích modelů Range Rover a Range Rover Sport. V současnosti nestačí tyto luxusní offroady vyrábět. Zájem o ně je totiž asi o 40 procent větší, než vedení automobilky odhadovalo.

Zájem zákazníků o tyto vozy je ohromný. Čekací doba na Range Rover je půl roku, na menší Range Rover Sport si kupující počkají dokonce devět měsíců.

Oběma automobilům se daří především v Číně. Netrpělivý zákazníci jsou dokonce ochotni si připlatit za to, aby se posunuli v pořadníku a dostali svůj Range dříve. Za tuto službu si Číňané v přepočtu klidně zaplatí až 1,14 milionu korun.

Řešením by bylo samozřejmě navýšení výroby, k tomu ale nestačí výrobní kapacity britské automobilky. Už nyní její továrna Solihull, kde se Range Rover a Range Rover Sport vyrábějí, jede naplno. Problémem je navíc nedostatek motorů, které Land Roveru nadále dodává její bývalý majitel – automobilka Ford.

Land Rover chce potíže s dodávkami agregátů řešit výstavbou nové motorárny ve Staffordshire, která má být hotova v příštím roce. Ta zatím bude stavět čtyřválce pro vozy sesterských značek Land Rover a Jaguar, mohla by ale být upravena i pro produkci osmiválců. Jaguar ale možná dá přednost menším jednotkám, a tak je vývoj nových osmiválcových agregátů zatím ve hvězdách.

Pro navýšení výroby pak Land Rover staví továrnu v Číně, která je společným podnikem s místní automobilkou Chery. Výroba aut v novém závodu má začít příští rok, vyráběny zde budou vozy značek Land Rover a Jaguar. V plánech je i zcela nová značka.

David Bureš
Diskuze (21)
1. 10. 2013 08:34
Re: LR a Jag
Prodeje Jagu jdou nahoru? Tak to je super zprava. Takze uz vyrabeji alespon polovinu toho co vyrabeli v dobe sveho nejvetsiho upadku, kdy Jaguar upel pod Fordem? Aha, tak oni stale nevyrabeji ani pulku, tak nic, snad priste. :-!
1. 10. 2013 07:09
Stará bolest
Jedním z důvodů může být i to, že zkušení majitelé předchozí generace kupují rovnou dva, aby každý den zaručeně vyrazili. Ale vážně - opravdu jim přeju, aby se to v téhle generaci naučili montovat, protože na vážnější akci by si tohle auto nikdo nevzal. Na cesty kolem komína je tento vůz dost dobrý.
Avatar - EauRouge
30. 9. 2013 21:43
10 měsíců
Brácha si ho objednal v únoru a přijde mu koncem října nebo začátkem listopadu. Kdyby pár týdnů počkal tak má nový modelový rok, haha. Ale určitě bude stát zato, dost se na něm vyřádil.

Jinak určitě dobrá zpráva pro LR. Evoque jede, RR jede, RR Sport taky, jen tak dál.
Avatar - white label
30. 9. 2013 20:13
Re: LR a Jag
Není Attila jako Atila... ;-)
Avatar - white label
30. 9. 2013 20:11
Re: LR a Jag
Fakt? Hádej proč jsem dal nakonec ten smajlík... ;-) >:-[]