Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover slaví milion vyrobených Discovery

David Bureš
Diskuze (0)
První generace Land Roveru Discovery se začala prodávat před 23 lety.

Automobilka Land Rover vyrobila již milion exemplářů modelu Discovery. Jubilejní automobil vznikl v továrně Solihull v anglickém hrabství West Midlands. Milionté Discovery vyrazí na 8.000 mil dlouhou cestu z Birminghamu do Pekingu, na které jej doprovodí další dva tyto modely.

Během cesty dlouhé takřka 12.900 kilometrů projedou tyto vozy během 50 dní třinácti státy. Do cíle mají dojet 23. dubna, kdy bude zahájen letošní ročník pekingského autosalonu.

Trasa expedice nazvané Journey of Discovery navazuje na expedici The First Overland Expedition, během které tým studentů z univerzit v Cambridgi a Oxfordu jedoucí ve dvou Land Roverech Series I v roce 1955 dojel z Londýna do Singapuru.

Expedice byla slavnostně zahájena na speciální akci pro zaměstnance továrny Solihull, která leží nedaleko Birminghamu. Hosty této oslavy byli někteří významní dobrodruzi a průzkumníci, mimo jiné Sir Ranulph Fiennes, Ray Mears, Monty Halls a Ben Saunders.

Pomocí sbírky chce Land Rover během této expedice vybrat milion liber. Tento obnos bude předán Mezinárodní federaci společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce, která jej má použít na projekt vyčištění zdrojů vody v Ugandě. Land Rover s touto federací spolupracuje již od roku 1954.

Během loňského roku se na zhruba 170 trzích světa prodalo skoro 45 tisíc Defenderů. Asi 83 % vyrobených aut bylo z Velké Británie vyvezeno. V továrně Solihull, kde se Discovery spolu s některými dalšími modely značky Land Rover vyrábí, je zaměstnáno na 6.000 pracovníků. Pětina z nich přibyla během minulých šesti měsíců, a to kvůli plánům na rozšíření zdejší výroby.

Výroba Land Roveru Discovery byla zahájena 16. listopadu 1989. Automobil se v té době stal třetím modelem této automobilky, který stál mezi luxusním Range Roverem a klasickým rustikálním Land Roverem (označení Defender se používá až od devadesátých let). V současnosti je v prodeji čtvrtá generace tohoto automobilu.

David Bureš
Diskuze (0)