Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover uvádí limitované edice Defenderu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Land Rover spouští rok Defenderu, který souvisí s koncem tohoto populárního modelu a jeho součástí bude vedle trojice speciálních vydání off-roadu i řada různých akcí.

Land Rover hodlá letošní rok zasvětit oslavám Defenderu, jehož přímí předci se stali zakladateli britské značky zaměřené na výrobu terénních automobilů. Součástí oslav je hned na počátku roku uvedení trojice limitovaných edicí, z nichž každá míří trochu jiným směrem.

Jako první představuje Land Rover provedení s označením Autobiography, které je z trojice a současné nabídky tím nejexkluzivnějším Defenderem nabízejícím vedle luxusnějšího provedení exteriéru a interiéru také výkonnější pohonnou jednotku.

Land Rover Defender Autobiography bude dostupný výhradně v nejkratší verzi s označením 90 Station Wagon, jejíž třídveřová karoserie dostane dvoubarevné lakovaní, kdy horní polovina ponese vždy černý lak Santorini. K dalším poznávacím znamením tohoto provedení mají patří černá 16-palcová kola, hliníkové kliky dveří, kovové víčko palivové nádrže a LED projektorové světlomety.

Interiér Defenderu Autobiography nabídne kompletní kožené čalounění, které bude doplňovat řada detailů z hliníku. Pohonná jednotka v podobě 2,2-litrového přeplňovaného vznětového čtyřválce má výkon zvýšen ze standardních 90 kW (122 k) na 110 kW (150 k) a točivý moment vzrostl z 360 N.m na 400 N.m.

Land Rover plánuje výrobu pouhých 80 exemplářů Defenderu Autobigraphy, jejichž cena je pro britský trh stanovena na 61.845 liber (zhruba 2.195.500 Kč).

Druhou limitovanou edicí je Land Rover Defender Heritage , který svým označením i vzhledem odkazuje na klasické Land Rovery. Podle automobilky se má jednat o moderní interpretaci prvních generací z přelomu čtyřicátých a padesátých let.

Tomu má odpovídat především kombinace světle zeleného laku karoserie a bílé střechy spolu s provedením masky chladiče, ocelovými disky kol v barvě karoserie a stříbrným předním nárazníkem. Interiér se do minulosti vrací jen stylovým látkovým čalouněním, perforovanou kůží na volantu a několika hliníkovými detaily.

Minulost připomínající Defender Heritage má vzniknout v sérii 400 vozidel a zájemci o něj mohou volit z karosářských verzí 90 Hard Top, 90 Station Wagon a 110 Station Wagon. Ceny mají startovat na částce 27.800 britských liber (okolo 987.000 Kč).

Třetím z nových limitovaných vydání je Land Rover Defender Adventure, který uspokojí sběratele i dobrodruhy mířící na výpravy do divočiny. Odlišnosti od standardních Defenderu začínají již na podvozku, kde jsou standardem ochranné prvky motoru a prahů. Dalšími prvky speciální expediční výbavy jsou kola obutá do pneumatik Goodyear MT/R, sání vyvedené nad střechu, žebřík na zádi a rozměrný nosič zavazadel na střeše.

Zájemci o Defender Adventure mohou v případě karoserie volit z metalické šedé, bílé a oranžové v kombinaci s černou barvou. Interiér má nabízet komfortní kožené čalounění sedadel, které budou doplňovat prvky z hliníku na dveřích a palubní desce.

Nabídka karosářských verzí je u Adventure omezena na 90 Station Wagon a 110 Station Wagon, přičemž kratší z této dvojice nabídce motor s výkonem zvýšeným na 110 kW (150 k) a delší pak nabídne sedm sedadel umístěných ve směru jízdy. Ceny této edice, jejíž produkce je omezena na 600 vozů, začínají na 43.495 britských librách (přibližně 1.544.000 Kč).

Prodej Land Roverů Defender Adventure a Heritage se má rozběhnout v srpnu letošního roku, zatímco luxusní Autobiography má být k dispozici již od dubna.

Vedle uvedení trojice limitovaných Defenderů hodlá Land Rover realizovat i řadu akcí, jimiž připomene historii této modelové řady, jejíž produkce v Solihullu ve Velké Británii bude pro oficiálně ukončena letos v prosinci.

První z těchto akcí se stalo vytvoření obrovské siluety Defenderu, jejíž obrys má na délku jeden kilometr, na pláži Red Wharf Bay v Anglesey. Obraz byl vytvořen zemědělskými bránami, taženými skupinou šesti Land Roveru, v níž byly zastoupeny modely Series I, II a III a také Defendery z osmdesátých a devadesátých.

Celý podnik byl připomínkou skutečnosti, že právě zde v roce 1947 nakreslil technický ředitel automobilky Rover Maurice Wilks do písku první náčrt Land Roveru.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Kolouš
7. 1. 2015 16:55
pecka
edice Heritage - jednim slovem krasa